FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši PIF-ovi poslovali s dobiti, osim Dom Holdinga i ZIF-a Slavonskog

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Od pet bivšihprivatizacijsko-investicijska fonda (PIF), čije dionice kotiraju naVaraždinskoj burzi, a koji su do sada objavili svoja financijskaizvješća za prošlu godinu, njih je tri poslovalo s dobiti - Validus,SN Holding i Proficio, dok su Dom Holding i zatvoreni investicijskifond (ZIF) godinu završili s gubitkom.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Od pet bivših privatizacijsko-investicijska fonda (PIF), čije dionice kotiraju na Varaždinskoj burzi, a koji su do sada objavili svoja financijska izvješća za prošlu godinu, njih je tri poslovalo s dobiti - Validus, SN Holding i Proficio, dok su Dom Holding i zatvoreni investicijski fond (ZIF) godinu završili s gubitkom.

S najvećom neto dobiti, od 339,4 milijuna kuna ili 100,50 kuna po dionici, prošlu je godinu završio SN Holding (bivši Središnji nacionalni fond), koji pozitivno poslovanje najvećim dijelom može pripisati izvanrednim prihodima u iznosu od gotovo 230 milijuna kuna.

Naime, SN Holding je lani dobio spor protiv Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) radi nadoknade dionica iz kuponske privatizacije te je do kraja 2004. godine naplatio 229,27 milijuna kuna.

Proficio je prošle godine poslovao s neto dobiti u iznosu od 22,7 milijuna kuna ili 5,80 kuna po dionici, a najznačajniji prihodi u 2004. godini odnose se na realizirani dobitak od prodaje dionica (39,46 milijuna kuna) te prihode od dividendi (6,66 milijuna kuna).

To društvo još uvijek vodi spor protiv HFP-a radi nadoknade dionica iz kuponske privatizacije, kao i protiv Hotela Jadran iz Ploča, radi upisa u knjigu dionica.

Varaždinski je Validus, pak, lani ostvario dobit u iznosu od 3,97 milijuna kuna ili 2,03 kune po dionici.

I ovaj bivši PIF vodi spor s HFP-om, od kojeg potražuje zamjenu dionica ukupne vrijednosti od 11 milijuna kuna. U Validusu kažu kako spor trenutno vodi k nagodbi s osnove dobivene arbitraže, a očekuju preuzimanje dionica u nominalnoj vrijednosti od oko 12 milijuna eura.

U svezi toga, Validus je u sklopu projekta kupnje i sanacije VABA d.d. banka Varaždin (prije Brodsko-posavska banka iz Slavonskog Broda), prenio dionice u nominalnoj vrijednosti od 68 miljuna kuna, koje treba dobiti od HFP-a u zamjenu za potraživanja Banke u nominalnom iznosu 33 milijuna kuna.

Gubitak Dom Holdinga u prošloj godini iznosio je 85,44 milijuna kuna, dok je godinu ranije taj bivši PIF, koji je također još uvijek u sporu s HFP-om, poslovao s gubitkom od 3,3 milijuna kuna.

ZIF Slavonski je pak u prošloj godini poslovao s gubitkom od 27,63 milijuna kuna, dok je 2003. godinu završio s dobiti u iznosu od 44,56 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙