FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CROSEC dvjema tvrtkama zabranio raspolaganje dionicama DTR-a

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papire(CROSEC) zabranila je na 60 dana varaždinskoj tvrtki Roza d.o.o. teosječkoj tvrtki Mias d.o.o. raspolaganje dionicama zagrebačke Domaćetvornice rublja (DTR), i to zbog nepravilnosti utvrđenih nadzorom nadposlovanjem brokerske kuće Ceufin brokers, kojoj je prošle godineoduzeta dozvola za poslovanje s vrijednosnim papirima.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Komisija za vrijednosne papire (CROSEC) zabranila je na 60 dana varaždinskoj tvrtki Roza d.o.o. te osječkoj tvrtki Mias d.o.o. raspolaganje dionicama zagrebačke Domaće tvornice rublja (DTR), i to zbog nepravilnosti utvrđenih nadzorom nad poslovanjem brokerske kuće Ceufin brokers, kojoj je prošle godine oduzeta dozvola za poslovanje s vrijednosnim papirima.

Kako se navodi u rješenjima objavljenima na web stranicama Komisije, varaždinskoj je tvrtki zabranjeno raspolaganje sa 17.300 ili oko 16 posto dionica DTR-a, dok je osječkom Miasu izrečena ista mjera za 16.700 ili oko 15,5 posto dionica DTR-a.

Utvrđeno je, naime, kako postoji osnovana sumnja da su ugovori s tim tvrtkama zaključeni u prosincu prošle godine s namjerom da Ceufin brokers izbjegne svoje obveze koje ima prema nalogodavcima.

U Komisiji to, među ostalim, potkrepljuju činjenicom da su spomenuti kupci dionica DTR-a tvrtke koje su osnovane neposredno prije zaključivanja ugovora i s minimalnim temeljnim kapitalom.

Također, ugovorima je predviđeno plaćanje dionica u roku od 45 mjeseci od upisa prijenosa dionica u Središnjoj depozitarnoj agenciji (SDA), i to na poček od 6 mjeseci u 12 jednakih tromjesečnih rata, od kojih prva dospijeva zadnji dan perioda od devet mjeseci od upisa dionica SDA.

U rješenjima se spominje i treći ugovor, onaj s tvrtkom Stella viva d.o.o. iz Varaždina, a ukupan broj dionica DTR-a koji je Ceufin brokers na taj način prodao iznosi 57.000.

Komisija je tvrtki Ceufin brokers dozvolu za obavljanje svih poslova s vrijednosnim papirima oduzela u travnju prošle godine, i to jer je utvrđeno da je ta brokerska kuća imala stotinjak neupisanih naloga za promet dionicima u vrijednosti od oko 5,5 milijuna kuna.

Također, utvrđeno je da gotovo polovica tog iznosa nije bila doznačena na račune nalogodavaca, već jednog od brokera, dok se preostali dio koristio za kompenzacije s drugim nalogodavcima.

Ceufin brokers je u vrijeme uvrštenja dionica DTR-a u kotaciju javnih dioničkih društava Zagrebačke burze, odnosno sredinom 2003. godine, bio većinski, 65 postotni vlasnik dionica DTR-a. Prema podacima SDA za 18. ožujka ove godine, pak, među prvih deset dioničara, uz Ceufin brokers, upisani su i tvrtke Roza te Mias.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙