FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske novine velik prostor posvetile smrti Pape

ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Hrvatske dnevne novine posvetile suvelik prostor smrti pape Ivana Pavla II., a politički dnevnik"Vjesnik", koji subotom izlazi kao dvobroj, objavio je posebnoizdanje.
ZAGREB, 3. travnja 2005. (Hina) - Hrvatske dnevne novine posvetile su velik prostor smrti pape Ivana Pavla II., a politički dnevnik "Vjesnik", koji subotom izlazi kao dvobroj, objavio je posebno izdanje.

Na "Vjesnikovoj" naslovnici uz siluetu Svetoga Oca i njegove poznate stihove "O Bože, zar si pozvao mene?" dominira naslov "Zbogom, Karol".

"Vjesnik" objavljuje tekst premijera Ive Sanadera o zadnjem susretu s Ivanom Pavlom II. pod naslovom "Dirnule su me Papina ljubav i potpora".

Hrvatski premijer bio je zadnji svjetski političar kojeg je Sveti Otac primio i s njim u četiri oka razgovarao petnaest minuta, 22. veljače, odmah nakon izlaska iz bolnice.

"Njegova je poruka ponovno bila nedvosmislena, Hrvatska zaslužuje pridružiti se Uniji, a njegovu potporu i potporu Svete Stolice i vatikanske diplomacije imat ćemo kao i do sada", piše Sanader, koji na kraju teksta napominje kako je ostao zatečen veličinom toga svetog čovjeka koji mu se ispričava zbog svojega onemoćala glasa.

"Taj trenutak nikad ne ću zaboraviti, a svijest da je nama Hrvatima htio i u takvu zdravstvenom stanju iskazati svoju ljubav i potporu dirnula me", piše Sanader i dodaje kako je bio siguran da sjedi pokraj jednog od najvećih, ako ne i pokraj najvećeg čovjeka našega doba. "Papa Ivan Pavao II. bio je Božji dar našem vremenu", ističe na kraju premijer.

"Jutarnji list" gotovo u cijelosti piše o smrti Ivana Pavla II.

"Umro je najveći Papa našeg doba", piše stalni kolumnist lista Živko Kustić. Napominje kako ga povijest mora zabilježiti kao Papu koji je Crkvu poveo kroz njezino završno sučeljavanje s najvećim neprijateljem s kojim se u povijesti susrela - marksističkim ateizmom.

"Hrvatski katolici zapamtit će ga kao papu koji je prepoznao i podupirao njihovu važnost u sklopu katoličke Europe i posebno na ovom susretištu katolištva, pravoslavlja i islama", piše, uz ino, Kustić.

"Večernji list" na naslovnici donosi sliku Pape i naslov "Zbogom, Papa". Umro je naš Papa, naslov je prvih udarnih stranica toga lista.

"Novi List" na naslovnici donosi samo jednu vijest - "Umro Papa Ivan Pavao II, a tekstovima o Papinu životu i djelima list je posvetio devet stranica.

"Preminuo je papa Ivan Pavao II koji je bez obzira s kakvim će se sve predznacima jednoga dana ocjenjivati njegov pontifikat obilježio zadnja dva desteljeća 20. i početak 21. stoljeća", navodi kolumnist Novog lista Neven Šantić. Među ostalim, piše kolumnist, Papa je obilježio to razdoblje zagovaranjem mira, i nipošto bez uzročno posljedične veze, ekumenizma, dosljedno i odlučno kao ni jedan poglavar katotoličke crkeve u njenoj povijesti piše Šantić. Tekstovi su popraćeni fotografijama Pape s hrvatskim biskupima i dužnosnicima, o sinoćnjim događanjima ispred hrvatskih katedrala nakon objave Papine smrti.

I u današnjem broju "Sportske novosti" donose tekst o Papi. "Wojtila je volio sport. U mladosti je - tvrdi se - majstorski skijao na stazama Zakopana, neustrašivo se spuštao kanuom brzacima Tatra, bio je i vratar nogometne momčadi svoje parohije u rodnim Wadowicama, volio je planinarenje, uživao je voziti bicikl...Papa Ivan pavao Drugi, kao niti jedan njegov predhodnik, mnogo je polagao na mlade, na njihove probleme...Rado je u svoje audijencije primao sportaše, one slavne, ali još više amatere, navodi se u članku i dodaje da je Papa vodstvo i nogometaše Nogometnog kluba Hajduk primio dva puta 1995. i 2003. List navodi da je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 1982. otkazao sve sastanke i obveze da bi gledao izravni prijenos utakmice Poljska-Italija i priznao da neobično cijeni Bonieka.

"Slobodna Dalmacija" izašla je jutros s crnom vrpcom preko Papina imena i slike na čitavoj stranici s naslovom "Umro Papa". Papinoj smrti, njezinim odjecima u Hrvatskoj i svijetu, njegovim posljednjim trenutcima, postupku za izbor novoga Pape, reakcijama dužnosnika, posvećeno je 13 stranica splitskog dnevnika. Na drugoj se stranici ističe naslov "Kraj bitke za život Svetog Oca.

Nedjeljni "Glas Slavonije" na najvećem broju stranica donosi priloge o Svetom Ocu, kojemu je posvećena gotovo cijela naslovnica pod nazivom "Svijet se oprašta od Pape". Na drugoj i trećoj stranici veliki je tekst "Sinoć u Vatikanu preminuo Papa Ivan Pavao II.", gdje se daje prikaz njegova pastoralnog djelovanja, prijateljstvo s Hrvatskom, te crkvena rimska pravila vezana za smrt kao i izbor novog Pape. List također objavljuje priloge vezane za molitve Osječana i Aljmašana za olakšanje muka Svetog Oca. Novinarka Suzana Župan objavila je tekst pod naslovom "Mons. Marin Srakić, o Papi Ivanu Pavlu II i susretima s njim".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙