FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Vladin zakonski prijedlog da se osnuje osam novih općina danas je 'pao' u Hrvatskom saboru, a nedostajao mu je jedan zastupnički glas - umjesto 77 dobio ih je 76. U višestranačkom Saboru ne pamti se slučaj da jedan Vladin prijedlog nije prošao, a ni tako mlaka reakcija većine da se 'stvar' spasi ponavljanjem glasovanja. Glasovanjem o još nekoliko točaka završen je ovotjedni rad Hrvatskog sabora - suprotno ranijim planovima da će završiti danas, 13. sjednica nastavlja se 6. travnja i trajat će do 15. travnja.

ZAGREB - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kazao je da su saborski zastupnici te stranke danas glasovali protiv Vladina prijedloga zakona o područjima županija, gradova i općina jer, kako je objasnio, Vladino prihvaćanje amandmana, kojim bi se dio općine Bogdanovci s većinskim hrvatskim stanovništvom pripojio Vukovaru, tumače kao izborni inženjering na uštrb SDSS-a. Vlada je, naime, tijekom današnjeg glasovanja o tom zakonskom prijedlogu, prihvatila amandmana Petra Mlinarića (HDZ) kojim bi se iz općine Bogdanovci izdvojilo selo Bogdanovci, s oko tisuću stanovnika, uglavnom Hrvata, i pripojilo Vukovaru. Takvom je odlukom, smatraju u SDSS-u, Vlada izigrala ranije dogovore, a budući da je u dijelu općine koji je namjeravala pripojiti Vukovaru većinsko stanovništvo hrvatsko, smatraju da je riječ o izbornom inženjeringu, odnosno o pokušaju HDZ-a da si u Vukovaru osigura vlast bez SDSS-a.

ZAGREB - Hrvatski sabor obvezao je danas dužnosnike da u svojim izvješćima o imovini moraju navesti i podatke o načinu na koji su imovinu stekli i izvorima novca kojim su kupili pokretnine i nekretnine. Sabor je prihvatio zahtjev SDP-a, te izmijenio i dopunio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti. Trideset dana nakon što taj Zakon stupi na snagu, svi državni dužnosnici morat će imovinske kartice dopuniti i detaljima o načinu na koji su oni i s njima povezani članovi (uža obitelj) stekli imovinu te o porijeklu novca kojim su kupili zemljišta, kuće, stanove, automobile, umjetničke predmete.

ZAGREB - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je danas postupke protiv požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, te protiv dvojice HNS-ovih zastupnika u Saboru Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Josip Leko. Iako su dvojica HNS-ovaca od Povjerenstva zatražili mišljenje o samo jednom slučaju u kojem ih se prozivalo za sukob interesa, Povjerenstvo je postupak odlučilo poširiti na sve poslove koje su Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sklapale s državnim i tijelima lokalne samouprave od donošenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa do danas. Postupak protiv Ronka pokrenut će se zbog navodnog primanja naknade za sudjelovanje u Nadzornom odboru javnog poduzeća "Tekija".

ZAGREB - Ured predsjednika Republike priopćenjem je danas reagirao na sinoćnju HTV-ovu emisiju "Otvoreno" koja se, stoji u priopćenju, "pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posizanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika Republike Stjepana Mesića". U priopćenju se kaže da je ta emisija po tonu i sadržaju, koja se navodno bavila položajem hrvatskog naroda u BiH i odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH, možda mogla imati svoje mjesto na jednoj stranačkoj televiziji i to u vrijeme prljavo vođene predizborne kampanje. Ocjenjuje se da je njezino uvrštavanje u program javne televizije krajnje neprimjereno. Sinoćnje "Otvoreno" koje je vodila urednica Hloverka Novak-Srzić bavila se smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u BiH i odnosa države Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u toj državi.

ZADAR - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, sudjelujući na skupu koji se jučer i danas održava u Zadru pod nazivom "Pomorsko dobro - problemi i perspektive", govorio je o pomorskom dobru u funkciji razvoja turizma i morskih luka. Istaknuvši da ta tema ima golemo značenje, ne samo za obalu, nego i za cijelu Hrvatsku, ministar je rekao da se zauzima za jaču zaštitu pomorskog dobra kako bi se sačuvala obala. Lanjska vladina uredba o zaštiti obalnog pojasa snažan je iskorak u zaštiti pomorskog dobra i zaštiti obale, ocijenio je Kalmeta, dodavši da bismo bez te uredbe već za nekoliko godina imali betoniziranu obalu.

ZAGREB - Za osnivanje javno-privatnog partnerstva u hotelskoj tvrtki Sunčani Hvar Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvatio je danas ponudu luksemburške tvrtke Orco, s kojom će se u idućih 15 dana voditi dodatni pregovori oko njihove ponude. O tome je, po završetku sjednice, novinare izvijestio predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju Damir Polančec. Dodao je da stručne službe Hrvatskog fonda za privatizaciju imaju 15 dana za dovršetak pregovora s Orcom i pripremu sporazuma.

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od Županijskog suda provođenje istražnih radnji protiv bivšeg ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Franje Tureka zbog navodnog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja, doznaje se danas na sudu. Po riječima predsjednice istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Mirjane Rigljan, većina istražnih radnji koje je tužiteljstvo zatražilo odnosi se na saslušanje svjedoka. No, ona nije željela otkriti koliko bi svjedoka svojim iskazima trebali potkrijepiti ili odbaciti tvrdnje tužiteljstva da je Turek, kao službena osoba, počinio kazneno djelo neovlaštenog snimanja ili prisluškivanja.

ZAGREB - Predstavnici sindikalnih središnjica zaposlenih u sektoru crne metalurgije podržali su danas projekt sjedinjavanja Željezare Sisak i Željezare Split nakon što su im potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predstavili moguća rješenja i pozitivne učinke tog projekta. Nakon prezentacije odlučeno je da se pruži sva potrebna potpora sjedinjavanju Željezare Sisak i Željezare Split te je zaduženo Ministarstvo financija da provjeri sve financijske pokazatelje prikazane u projektu.

CERNA - Hrvatski branitelj obolio od PTSP-a Dražen Strukar pokušao je danas u središtu Cerne, mjesta u kojem živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, počiniti samoubojstvo samospaljivanjem, potvrdila je vukovarsko-srijemska policija. Policija je objavila da je Dražen Strukar pokušao počiniti samoubojstvo u središtu Cerne nezadovoljan izjavom koju je sinoć u emisiji Vinkovačke televizije posvećenoj braniteljima o njegovu slučaju, na pitanje gledatelja, dao državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Tomislav Ivić jutros je Vinkovačkoj televiziji poslao priopćenje uz ispriku Strukaru u kojoj kaže kako je, govoreći u emisiji Vinkovačke televizije, zabunom zamijenio Strukarov predmet s predmetom branitelja sličnog imena.

DARUVAR - Gospodarsko vijeće grada Daruvara zatražilo je danas od nadležnih ministarstava da se hitno oslobode prometnice na području Dežanovca i Končanice koje već dva dana blokira udruga Hrvatskih nezavisnih seljaka. Na izvanrednoj sjednici Gospodarsko vijeće ocijenilo je da Grad i daruvarski kraj zbog blokade trpe štete. Pismo sa zahtjevom toga vijeća gradonačelnik Daruvara Zvonko Cegledi uputio je Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙