FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Izvješće Carli del Ponte dolazi prekasno

LJUBLJANA, 12. ožujka 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićznao je da će se naći u neugodnom položaju, a u televizijskom jeobraćanju Hrvate zamolio da ne nasjedaju onima koji šireeuroskepticizam i poručio da dilema nije Europa ili Gotovina negoEuropa ili izolacija, piše u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" odsubote Drago Pilsel.
LJUBLJANA, 12. ožujka 2005.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić znao je da će se naći u neugodnom položaju, a u televizijskom je obraćanju Hrvate zamolio da ne nasjedaju onima koji šire euroskepticizam i poručio da dilema nije Europa ili Gotovina nego Europa ili izolacija, piše u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" od subote Drago Pilsel.

"Mesićevo upozorenje da Hrvatska ne smije ostati izolirani otok usred Europe koja se ujedinjava došlo je u pravo vrijeme. No, hrvatske je reakcija i zakašnjela. Malo je vjerojatno da na onih 150 stranica koje je premijer Ivo Sanader kako sam tvrdi poslao Carli del Ponte ne bi bilo dovoljno materijala barem za ozbiljniju analizu onoga što je Hrvatska učinila da nađe odbjeglog generala. No, istina je da je hrvatsko izvješće došlo sa najmanje tromjesečnim zakašnjenjem. Ipak treba podržati uvjeravanja Sanadera i Mesića. Odgoda pregovora potakla bi jačanje euroskepticizma i njegovo mutiranje u izrazitu eurofobiju. Najpametnije bi bilo da se Europa osloni na svoju suspenzivnu klauzulu i da se složi da se je premijer Sanader u zadnjem trenutku pokrenuo i počeo zbog vlastite ekstremne desnice praviti čistinu oko sebe. Formula bi dakle mogla biti 'uvjetni početak pregovora'. Pregovori bi mogli početi 17. ožujka, a onda bi COREPER (odbor stalnih predstavnika država EU-a) svaki mjesec donosio ocjenu da li se pregovori nastavljaju ili zamrzavaju. To bi svakako bilo bolje od poticanja ksenofobije i krajnjeg nacionalizma", zaključuje svoju ocjenu u "Dnevniku" Pilsel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙