FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijena nafte ograničio jačanje europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novihsmjernica od ključnog podatka o američkoj zaposlenosti, cijeneeuropskih dionica u petak su ograničeno rasle dijelom i zbog skokacijena nafte iznad 55 dolara te rasta zabrinutosti da će on narušitizarade kompanija.
LONDON/FRANKFURT, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju novih smjernica od ključnog podatka o američkoj zaposlenosti, cijene europskih dionica u petak su ograničeno rasle dijelom i zbog skoka cijena nafte iznad 55 dolara te rasta zabrinutosti da će on narušiti zarade kompanija.

Londonski Ftse indeks gotovo nije promijenjen, zadržavši se na 5.019 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,3 posto, dosegnuvši 4.385 bodova.

Na dobitku su tako i dalje bile dionice naftnih kompanija uslijed skoka cijena nafte na američkom tržištu u četvrtak iznad 55 dolara po barelu, najviše razine od kraja listopada. Pritom su dionice British Petroleuma ojačale 0,26 posto, Totala 0,8 posto, a Shella 0,7 posto.

Ojačale su i dionice njemačkog inženjerskog diva Siemensa, nekih 1,3 posto, pod utjecajem priča koje su se proširile tržištem da je za kupnju njegova gubitaškog poslovanja s IT uslugama zainteresiran francuski pružatelj IT usluga Atos Origin.

Za smjernice glede tempa zaoštravanja monetarne politike u SAD-u tržišta čekaju ključan podatak o zaposlenosti u veljači, predviđajući 220.000 novih radnih mjesta.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,14 posto, na 11.873 boda - novu najvišu razinu na zatvaranju u posljednjih osam mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙