FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danska obilježava 200. obljetnicu Andersenova rođenja

KOPENHAGEN, 31. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Hans Christian Andersenoduševio je djecu i odrasle svojim klasičnim bajkama, od Male princezedo Carevog novog ruha, a njegova domovina Danska će 2. travnjaobilježiti 200. godišnjicu njegova rođenja i time službeno otvoritigodinu festivala posvećenih Andersenovom djelu.
KOPENHAGEN, 31. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Hans Christian Andersen oduševio je djecu i odrasle svojim klasičnim bajkama, od Male princeze do Carevog novog ruha, a njegova domovina Danska će 2. travnja obilježiti 200. godišnjicu njegova rođenja i time službeno otvoriti godinu festivala posvećenih Andersenovom djelu.

Među brojnim gostima iz svih područja života bit će nekadašnji brazilski nogometaš Pele, njemački nobelovac Guenther Grass, američki književni kritičar Harold Bloom i pjevačica Nina Hagen.

Grass će na otvaranju piščeve godine u njegovom rodnom gradu Odenseu primiti Nagradu časti Hansa Christiana Andersena u obliku otvorene knjige izljevene u bronci. Na istoj svečanosti Nagrada Hansa Christiana Andersena od 50.000 eura, poznata i kao Mali Nobel, bit će uručena Bloomu.

Nekoliko sati poslije, televizija će prenositi spektakl pod nazivom "Bilo jednom davno...." pred oko 42.000 gledatelja na nacionalnom stadionu u Kopenhagenu.

Uz glazbenu podlogu francuskog skladatelja Jean Michela Jarra, ulomke iz Andersenovih djela čitat će, među ostalima, filmske zvijezde Connie Nielsen poznata po ulozi u "Gladijatoru" i nekadašnji James Bond Roger Moore.

Akrobati iz Kine na svoj će način izvesti neke bajke slavnog dječjeg pisca, a danski Kraljevski balet izvest će poznatu bajku "Mala sirena".

Sponzori su za domaće i inozemne manifestacije izdvojili više od 35 milijuna eura, što je dosad nezabilježen iznos u povijesti Danske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙