FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS i dalje blokira raskrižje u Dežanovcu

DEŽANOVAC, 31. ožujka 2005. (Hina) Članovi udruge Nezavisni hrvatskiseljaci (NHS) i dalje s 30-ak traktora od ponoći blokiraju u središtuDežanovca raskrižje državne ceste Daruvar - Pakrac i županijske cesteKutina - Daruvar.
DEŽANOVAC, 31. ožujka 2005. (Hina) Članovi udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) i dalje s 30-ak traktora od ponoći blokiraju u središtu Dežanovca raskrižje državne ceste Daruvar - Pakrac i županijske ceste Kutina - Daruvar.

Prosvjeduju jer Općinsko vijeće Dežanovca nije prihvatilo zahtjev NHS-a da se smanji koncesija državnog poljoprivrednog zemljišta na području te općine sa 740 na 200 hektara kako bi u budućim natječajima ostvarili pravo na zakup ili kupnju tog zemljišta.

U vezi s tim slučajem konferenciju za novinare prijepodne je održao načelnik općine Dežanovac Damir Valečić koji je ustvrdio da Općinsko vijeće nije mjerodavno mijenjati Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, jer je to u nadležnosti Ministarstvo poljoprivrede.

On je istaknuo da je Ministarstvo 1999., dok je ministar bio Ivan Đurkić, sklopilo s tvrtkom Poljodar tim ugovor o koncesiji za 742 hektara na 20 godina. Dodao je kako zna da resorno ministarstvo na čelu s ministrom Petrom Čobankovićem na neki način podržava NHS, odnosno da se članovi te udruge time hvale. Rekao je da je Program općine Dežanovac o raspolaganju državnim zemljištem na usvajanju.

Nakon toga konferenciju za novinare održao je predsjednik NHS-a Vladimir Novotny, koji je naglasio kako Općinsko vijeće može promijeniti Program raspolaganja zemljištem te da se trebalo sastati već danas, a da će NHS blokirati prometnicu sve dok se ne ispuni zahtjev da se smanji koncesija na 200 hektara.

Istaknuo je da je NHS tražio od resornog ministarstva da se ne odobri program koji je napravilo Općinsko vijeće sa 740 hektara koncesije. Rekao je da danas odlaze u Ministarstvo poljoprivrede na neslužbene razgovore te da mu je još prije tri mjeseca ministar Čobanković obećao da će, ako Općinsko vijeće smanji koncesiju na 200 hektara, Ministarstvo takav program i odobriti.

Također je napomenuo da ne prosvjeduju protiv ministra Čobankovića, već protiv bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i županijskog HSS-a kojemu je važniji sponzor za lokalne izbore nego glas seljaka.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske kažu kako mirni prosvjed smatraju neprijavljenim jer se ne održava ni na mjestu ni u vrijeme koje je organizator najavio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙