FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski konzervativci protiv baleta "Car koji pleše"

MOSKVA, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak pravoslavnihkonzervativaca prosvjedovalo je u Moskvi protiv premijere baleta "Raspućin", nezadovoljno što u njoj pleše i lik cara Nikolaja II.kojega je Pravoslavna crkva kanonizirala kao mučenika.
MOSKVA, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Pedesetak pravoslavnih konzervativaca prosvjedovalo je u Moskvi protiv premijere baleta "Raspućin", nezadovoljno što u njoj pleše i lik cara Nikolaja II. kojega je Pravoslavna crkva kanonizirala kao mučenika.

Ruski mediji prenose da su prosvjednici nosili natpise s porukama "Ne dirajte u ruske svece" ili "Proklinjemo bogohulni balet". Neki su nosili i slike Raspućina, zazivajući kanonizaciju tog kontroverznog redovnika koji je uživao velik utjecaj na carskome dvoru a kojega su ubili domoljubni aristokrati.

List Izvjestija piše da nijedan od prosvjednika nije vidio tu predstavu Ruskog carskog baleta pod vodstvom slavne Maje Pliseckaje, no neki od njih optužuju Židove da navodno imaju svoje prste u cijelom projektu, bogohulnom za Raspućina i cara u baletnom trikou.

Isti je spektakl već potaknuo stotinjak prosvjednih pisama tijekom gostovanja u Jekaterinaburgu, u Uralu, gdje su cara i njegovu obitelj ubili komunisti.

Ruska pravoslavna crkva, koja odbija kanonizirati Raspućina, nije prosvjedovala a njezin glasnogovornik, otac Vsevolod Čaplin pojasnio je da je Nikolaj II bio "laik koji je plesao, pušio, išao i lov i sudjelovao u mondenom životu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙