FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izviedena "Madame troubadour", nova premijera osječkog hnk-a

OSIJEK,18. ožujka(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištuvečeras je izvedena nova glazbena premijera u 98. sezoni ove kazališnekuće, vodvilj opereta u tri čina "Madame troubadour", hrvatskogskladatelja i dirigenta Srećka Albinija (1869-1933), u režiji VladeŠtefančića.
OSIJEK,18. ožujka(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je izvedena nova glazbena premijera u 98. sezoni ove kazališne kuće, vodvilj opereta u tri čina "Madame troubadour", hrvatskog skladatelja i dirigenta Srećka Albinija (1869-1933), u režiji Vlade Štefančića.

Ovo Albinijevo djelo nastalo je u Beču 1906., a praizvedeno je u Zagrebu 1907. godine. S uspjehom je igrano i na američkim pozornicama, gdje je samo na Broadwayu izvedeno 400 puta. Riječ je trećem uprizorenju ove Albinijeve operete u povijesti osječkoga kazališta, koja je prvi puta izvedena 1909., a posljednji put 1917. godine.

Redatelj Štefančić napomenuo je kako je riječ o djelu raskošne kazališne prošlosti, koje se odlikuje bogatstvom glazbenih tema, briljantnom orkestracijom i dramaturškim razlikama, te da se, po nekim naznakama, o toj opereti može govoriti kao preteči mjuzikla. Ocijenio je kako se u predstavi nastojalo potencirati njezin vodviljski karakter, ali i istodobno maksimalno studiozno odraditi glazbeni segment.

U predstavi su, uz članove orkestra i baleta osječkog HNK-a, pored ostalih, nastupili Miljenko Đuran, Vlaho Ljutić, Ljiljana Čokljat, Vesna Baljak i Sanja Toth-Špišić.

Predstavom je dirigirao Peter Oschanitzky, scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografikju je izradila Barabara Bourek, a koreografiju Sonja Kastl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙