FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boljšoj teatar zatvara se na tri godine radi preuređenja

MOSKVA, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Slavni ruski Boljšoj teatarzatvorit će svoja vrata gledateljstvu tijekom iduće tri godine kako bise ta 150 godina stara zgrada, danas u vrlo bijednom tehničkom stanju,temeljito obnovila svotom od približno milijardu dolara.
MOSKVA, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Slavni ruski Boljšoj teatar zatvorit će svoja vrata gledateljstvu tijekom iduće tri godine kako bi se ta 150 godina stara zgrada, danas u vrlo bijednom tehničkom stanju, temeljito obnovila svotom od približno milijardu dolara.

"Obnovom zgrade sve ćemo promijeniti a kazališnu mehaniku vratit ćemo tvrtki Siemens koja je strojeve instalirala 1905. godine, te će biti izložena u muzeju", najavila je glasnogovornica Boljšoja.

Radovi bi trebali potjerati i bezbrojne mačke koje su kazališnu zgradu učinile svojim domom, tako da se budući gledatelji neće zaprepastiti iznenadnom pojavom životinje u najdramatičnijoj sceni.

Plan obnove kazališta podignutog blizu Crvenog trga na močvarnom tlu, predviđa ojačanje temelja i otvaranje širokog podzemnog prostora.

Naime, da bi se zgrada povećala "moguće su jedino zahvati pod zemljom, jer se Boljšoj nalazi između druga dva kazališta i trgovačkog centra", pojasnio je glavni arhiket Nikita Šangin.

Prema njemu najsloženija će biti obnova pozornice koja je zasad jedna i koristila se za baletne i za operne predstave.

"To nije normalno jer je za ples potreban drukčiji pod kako bi se izbjegle vibracije pri svakome koraku", pojasnio je Šangin i najavio gradnju dvostruke mobilne scene.

Buduća pozornica zadržat će svoj aktualni malo nagnuti oblik, što je inače rijetkost i često zaplaši gostujuće umjetnike.

Radovima će se ponovo uspostaviti prvotna savršena akustika zgrade, ozbiljno narušena od 30-ih godina prošlog stoljeća kada su zbog gradnje metroa betonirani podrumi dvorane za gledatelje, za orkestar i scenu.

Trećina izdataka za obnovu utrošit će se na novo ruho za raskošnu dvoranu, kombinaciju purpurnog velura i pozlaćenih drvenih rezbarija.

Anasambl Boljšoja će tijekom obnove nastupati na "drugoj sceni" otvorenoj u blizini glavne zgrade 2002., a češće će i na gostovanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je obišao taj "simbol Rusije" i obećao da će osobno nadzirati projekt obnove, kako bi kontrolirao "izdatke i skrbio se da radovi završe na vrijeme", a to znači za iduće predsjedničke izbore u proljeće 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙