FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberalizacija energetskog tržišta Austrijancima znači samo veće račune za struju

ZAGREB/BRUXELLES, 31. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Liberalizacijaaustrijskog energetskog tržišta donijela je goleme koristi državi, anikakve građanima, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke A.T.Kearney, koje prenose austrijski mediji.
ZAGREB/BRUXELLES, 31. ožujka 2005. (Hina/Dpa) - Liberalizacija austrijskog energetskog tržišta donijela je goleme koristi državi, a nikakve građanima, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke A.T. Kearney, koje prenose austrijski mediji.

Od 1999. do 2005. energetski porezi i ostali državni nameti za prosječno bečko domaćinstvo porasli su 80 posto, dok je stvarni trošak električne energije smanjen za tri posto. Ukupno, liberalizacija je rezultirala 15 posto višim iznosima na računima za struju nego prije šest godina.

U istraživanju se navodi i da je ukupna zarada ministarstva financija od energetskih poreza bila 950 milijuna eura godišnje, više nego dvostruko više nego prije liberalizacije 1999.

U prvoj godini liberalizacije industrija je ostvarila korist. No, odnedavno se velike austrijske kompanije žale na golemi rast cijena struje. Očekuje se da ove godine cijene struje porastu 25 posto, pri čemu će upravo industrija podnijeti najveći teret troškova.

Elektroenergetski sektor je podigao svoje profite za jednu trećinu od 1998., na gotovo milijardu eura. Istodobno, racionalizacija u energetskom sektoru stajala je 5.500 radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙