FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik-Kitarović: Austrija podupire početak pristupnih pregovora

BEČ, 10. ožujka 2005. (Hina) - Početak pristupnih pregovora Hrvatske iEuropske unije 17. ožujka bila bi vrlo snažna i bitna poruka i poticajne samo Hrvatskoj na njezinu putu reformskih procesa, nego uopćepodručju jugoistočne Europe i susjednim državama, potvrdile su u Bečuu četvrtak nakon susreta ministrice vanjskih poslova Hrvatske iAustrije Kolinda Grabar-Kitarović i Ursula Plassnik.
BEČ, 10. ožujka 2005. (Hina) - Početak pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije 17. ožujka bila bi vrlo snažna i bitna poruka i poticaj ne samo Hrvatskoj na njezinu putu reformskih procesa, nego uopće području jugoistočne Europe i susjednim državama, potvrdile su u Beču u četvrtak nakon susreta ministrice vanjskih poslova Hrvatske i Austrije Kolinda Grabar-Kitarović i Ursula Plassnik.

"Austrija je podupirala i dalje podupire Hrvatsku na putu u Europsku uniju i početak pristupnih pregovora 17. ožujka, kao i punu suradnju s ICTY-jem", kazala je austrijska ministrica Plassnik.

"Hrvatska se nada da će pregovori početi kako je i planirano i na to se pripremamo", izjavila je ministrica Grabar-Kitarović. "Svjesni smo da do 17. ožujka nije ostalo puno vremena, ali se nadam da ćemo uspjeti u to vrijeme doista dokazati punu suradnju s Haagom, te da će u tom smislu Europska unija cijeni naše napore i da će pregovori i početi", dodala je hrvatska ministrica.

Na novinarsko pitanje hoće li se Austrija zauzeti za početak pregovora ako general Gotovina i ne bude do 17. ožujka u Haagu, austrijska šefica diplomacije Plassnik je kazala: "Polazimo od toga da će hrvatska Vlada uspjeti do 16. ovog mjeseca, kad se susreću ministri vanjskih poslova Europske unije, dokazati punu suradnju s Haagom".

"Hrvatska doista ne želi stvarati podjele u Europskoj uniji, nego želimo postići konsenzus, među svih 25 država u ocjeni hrvatske suradnje ICTY-jem. Zbog toga sam izvijestila o svim naporima koji se ulažu na razini odgovarajućih službi u Hrvatskoj i u suradnji sa susjednim državama kako bi se to pitanje riješilo, da bi se našim europskim kolegama, ali i glavnoj tužiteljici ICTY-ja Carli del Ponte, pokazalo da Hrvatska ulaže maksimalne napore u ispunjenju kriterija i punoj suradnji s Haaškim tribunalom", rekla je Grabar-Kitarović.

Iako Hrvatska i Austrija nemaju izravnu granice, promatramo Hrvatsku kao susjednu državu, njegujemo prijateljstvo, stalne kontakte i dijalog, kazala je austrijska ministrica Plassnik, dodavši da je Austrija stalno podržavala Hrvatsku i podupire je i sada.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Austrije u stalnom su usponu, godišnje se održi od 50 do 70 susreta na višoj i visokoj razini, suglasile su se ministrice Grabar Kitzarović i Plassnik, izrazivši nadu da će se vrlo dobri odnosi i dalje produbljavati.

Šeficu hrvatske diplomacije u Beču primio je i austrijski savezni kancelar dr. Wolfgang Schuessel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙