FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i skandinavske zemlje kao primjer Austriji

BEČ, 21. ožujka 2005. (Hina/dpa) - SAD i skandinavske zemlje dobri sugospodarski primjeri za Austriju, izjavio je u ponedjeljak u razgovoruza bečki "Die Presse" novi čelnik prestižnog austrijskog Instituta zagospodarska istraživanja (Wifo) Karl Aiginger.
BEČ, 21. ožujka 2005. (Hina/dpa) - SAD i skandinavske zemlje dobri su gospodarski primjeri za Austriju, izjavio je u ponedjeljak u razgovoru za bečki "Die Presse" novi čelnik prestižnog austrijskog Instituta za gospodarska istraživanja (Wifo) Karl Aiginger.

U SAD-u je prisutna "nevjerojatna volja za rastom", konstatira Aiginger, dodajući da Amerikanci žele razvijati nove proizvode i trošiti ogromne svote novca na istraživanje i vjeruju da se "sve može ako se hoće". Negativan je pak faktor što američko društvo ne integrira previše svojih članova, a SAD nije dobar primjer ni u pitanju raspodjele dohotka i ekologije, zaključuje čelnik Wifo-a.

Skandinavci su pak "efikasni i imaju razvijenu socijalnu i ekološku svijest", tumači Aiginger drugi uzor koji preporučuje Austrijancima. Skandinavske zemlje ulažu velike napore u gospodarsku politiku, "ispravljaju rubne elemente sustava socijalne zaštite", reformiraju tržište rada deregulacijom ugovora na određeno vrijeme i dodatnim obrazovanjem, imaju tehnologiju za budućnost a njihove istraživačke kvote daleko premašuju ciljeve EU-a, dodaje šef Wifo-a.

U Austriji pak nezaposlenost neće padati sve dok gospodarski rast ne premaši 2,5 posto, upozorava on, sugerirajući da bi jači gospodarski rast trebao biti fokus austrijske gospodarske politike, što dosad nije bio slučaj ni u Austriji ni u EU, dodaje on. "Nadalje, treba nam dodatno obrazovanje, poboljšani transfer tehnologije i bolja infrastruktura, manje birokracije i više fleksibilnosti", sugerira Aiginger.

U veljači je Austrija službeno zabilježila 310 tisuća nezaposlenih ali uključe li se i oni na tečaju profesionalnog preusmjeravanja, taj broj raste na više od 360 tisuća, napominje on, dodajući da je stopa nezaposlenosti od 4,5 posto možda umjerena po standardima EU-a ali je rekordna u poslijeratnoj povijesti Austrije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙