FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o osnivanju novih općina

ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor na početku današnjegzasjedanja raspravio je Konačni prijedlog izmjena Zakona o područjimažupanija, gradova i općina, kojim Vlada predlaže osnivanje osam novihopćina.
ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor na početku današnjeg zasjedanja raspravio je Konačni prijedlog izmjena Zakona o područjima županija, gradova i općina, kojim Vlada predlaže osnivanje osam novih općina.

Saborska je oporba i u drugom čitanju Vladu optuživala da predlaže osnivanje općina na područjima na kojima očekuje da će HDZ polučiti dobar izborni rezultat.

"Ovaj zakon nije ništa do politički inženjering", ocijenio je Pero Kovačević (HSP), upozoravajući da Vlada, odnosno Središnji državni ured za upravu nije izradio elaborate koji bi pokazali hoće li nove općine moći funkcionirati.

Oporba, naime, tvrdi da većina općina čije se osnivanje predlaže neće imati dovoljno novca za sve potrebe, a neke, smatraju, neće moći čak ni isplaćivati plaće svojim zaposlenicima.

"Pravo na lokalnu samoupravu pripada svim državljanima i osnivanje se ne može vezati uz novac", odgovorio je državni tajnik Antun Palarić, koji tvrdi da je Vlada procijenila financijski potencijal općina čije se osnivanje predlaže, te da je zaključila da one imaju temelja za samostalan razvoj.

Naglasio je da Vlada ne želi odbaciti prijedlog osnivanja nove općine, ako to od nje zatraži velik broj stanovnika.

Damir Kajin (IDS) smatra da je 579 jedinica lokalne samouprave previše za malu zemlju kakva je Hrvatska. "Taj aparat postaje sam sebi svrha", ocijenio je Kajin.

Nikola Sopčić (HDZ) upozorio je, pak, na podatak o značajno manjem broju zahtjeva za osnivanje, što je, po njegovu mišljenju, pokazatelj da su građani uglavnom zadovoljni sadašnjima stanjem.

Klubovi vladajuće većine očekuju da će predložene izmjene zaokružiti teritorijalni ustroj Hrvatske te da u budućnosti neće biti mnogo zahtjeva.

Prihvati li Sabor predložene zakonske izmjene, Hrvatska će imati ukupno 125 gradova, 433 općine i Grad Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙