FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trećina BiH obilježava Dan nezavisnosti

SARAJEVO,1. ožujka(Hina) - Na području Federacije Bosne i Hercegovine ito uglavnom u dijelovima s bošnjačkom većinom, 1. ožujka obilježen jekao državni praznik - Dan nezavisnosti, dok je u ostatku BiH to biouglavnom redoviti radni dan.
SARAJEVO,1. ožujka(Hina) - Na području Federacije Bosne i Hercegovine i to uglavnom u dijelovima s bošnjačkom većinom, 1. ožujka obilježen je kao državni praznik - Dan nezavisnosti, dok je u ostatku BiH to bio uglavnom redoviti radni dan.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ovim je povodom u utorak položio cvijeće na grob Alije Izetbegovića te na partizansko spomen-groblje u Sarajevu.

On je pritom podsjetio kako se na današnji dan 1992. godine dvije trećine građana BiH na referendumu izjasnilo za neovisnost BiH od tadašnje SFRJ.

Takva odluka bila je temlje da Europska unija 6. travnja 1992. godine prizna Republiku BiH kao neovisnu državu koja je 22. svibnja postala i članicom Ujedinjenih naroda.

Na referendumu '92. godine za neovisnost BiH glasovala je ogromna većina Bošnjaka i Hrvata dok su ga Srbi uglavnom bojkotirali slijedeći politiku Radovana Karadžića.

Karadžić je, tijekom donošenja odluke o raspisivanju referenduma u veljači 1992. godine, u tadašnjem republičkom parlamentu otvoreno zaprijetio kako će ona "odvesti BiH u rat, a muslimanski narod možda u nestanak".

Vodstvo bosanskih Srba i danas odbija prihvatiti 1. ožujka kao državni praznik tvrdeći kako je referendum bio nezakonit.

Aktualni šef države, srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, u povodu najave obilježavanja 1. ožujka dao je izjavu u kojoj se ogradio od takvog praznika.

"1. ožujka ne smatram državnim praznikom BiH, prije svega zbog činjenice što je to dan koji u srpskom narodu budi negativna sjećanja na antisrpski referendum kada je 1. ožujka 1992. godine bez pristanka jednog naroda donesena odluka o izdvajanju BiH iz bivše SFRJ", izjavio je Paravac.

Tihić je u utorak ocijenio kako 1. ožujka, baš kao i 25. studenog, predstavljaju temeljne datume u državnosti BiH i da je to neosporna činjenica.

"Svi oni koji danas osporavaju ovaj datum moraju biti svjesni da je 1. ožujka temelj Daytonskom sporazumu", kazao je Tihić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙