FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenska politika se ne drži načela u slučaju Hrvatske

LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - Nemoguće je zamisliti vijest da je JanezJanša podržao početak pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom zbog njihove spremnosti na suradnju s Haagom, a slično je učinio uslučaju Hrvatske koja još nije uhvatila generala Gotovinu, ocjena jekoju u ljubljanskom "Dnevniku" od četvrtka daje Igor Mekina.
LJUBLJANA,17. ožujka(Hina) - Nemoguće je zamisliti vijest da je Janez Janša podržao početak pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom zbog njihove spremnosti na suradnju s Haagom, a slično je učinio u slučaju Hrvatske koja još nije uhvatila generala Gotovinu, ocjena je koju u ljubljanskom "Dnevniku" od četvrtka daje Igor Mekina.

"Vijest da Janša podržava pregovore sa SCG i da je nepošteno da joj se postavljaju dva dodatna uvjeta (Karadžić i Mladić) u odnosu na Rumunjsku i Tursku nije objavljena i vjerojatno nikada neće biti iako je Janša nešto slično ustvrdio za Hrvatsku", navodi Mekina koji tvrdi da je sadašnji slovenski premijer napravio "salto mortale" u odnosu na načelnost ranijih vlada i da "ozbiljna vanjska politika države ne smije mijenjati načela od slučaja do slučaja".

"Prigovor da se generala Gotovinu ne može samo tako uspoređivati sa koljačima poput Mladića i Karadžića naravno nema osnova. Čak je i Karadžić u ratu izdao niz formalnih zapovjedi o humanom postupanju prema zarobljenicima i zato njegovu stvarnu krivicu može dokazati samo sud. A zločin je zločin bez obzira tko ga je počinio", navodi Mekina koji aktualnoj vladi sugerira da vodi principijelnu i izbalansiranu politiku prema "zapadnom Balkanu" u nastupima u Europskoj uniji, a da se u vanjskoj politici drži Bismarckova načela: "Izbjegavati sentimentalna savezništva".

Janšina potpora Hrvatskoj rezultat je utjecaja Europske pučke stranke, no Janša bi morao voditi računa o tome da bi u rješavanju spornih pitanja s Hrvatskom mogli presudno djelovati upravo oni koji su se založili da se pregovori s Hrvatskom odgode, a ne manja skupina država, među njima i Slovenija, koje su se zalagale za početak pregovora 17. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙