FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić razgovarao s Hamidom Karzaijem

MADRID, 11. ožujka 2005. (Hina) - Afganistan je vrlo zadovoljanhrvatskim sudjelovanjem u mirovnoj misiji pod vodstvom NATO-a iočekuje da Hrvatska svoj doprinos obnovi mira u toj zemlji proširi ina druga područja, izjavio je u petak u Madridu afganistanskipredsjednik Hamid Karzai nakon sastanka s hrvatskim predsjednikomStjepanom Mesićem.
MADRID, 11. ožujka 2005. (Hina) - Afganistan je vrlo zadovoljan hrvatskim sudjelovanjem u mirovnoj misiji pod vodstvom NATO-a i očekuje da Hrvatska svoj doprinos obnovi mira u toj zemlji proširi i na druga područja, izjavio je u petak u Madridu afganistanski predsjednik Hamid Karzai nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

"Mi smo izuzetno sretni zbog sudjelovanja Hrvatske vojske koja je proživjela slično iskustvo kao i Afganistan, iskustvo rata", rekao je Karzai. Hrvatski sudionici mirovne misije "poznaju psihologiju žrtava rata" što im omogućuje da obavljaju dobar posao, dodao je.

Afganistanski predsjednik pozvao je predsjednika Mesića u posjet svojoj zemlji, što je hrvatski predsjednik i prihvatio.

Važna tema razgovora bila je i gospodarska suradnja jer Afganistan ima velike potencijale koji zbog rata nisu mogli biti korišteni, rekao je Mesić.

"Predsjednik Karzai rekao je da imaju potrebe za izgradnjom cesta i druge infrastrukture", rekao je Mesić dodajući da Hrvatska u tome ima iskustva te da bi bilo dobro da hrvatske tvrtke sudjeluju u obnovi Afganistana.

Tijekom razgovora afganistanska strana kazala je da u njihovoj zemlji 6 posto domaćinstava ima struju, a Hrvatska je u prošlosti sudjelovala u izgradnji njihovih centrala i bilo bi dobro da se u to ponovo uključi, zaključili su sugovornici.

Mesić je dodao kako je pozvao afganistanskog kolegu da posjeti Hrvatsku sa skupinom gospodarstvenika kako bi se dvije strane bolje upoznale.

U razgovoru je predsjednik Karzai među ostalim istaknuo da nakon dugih godina rata i uništenog obrazovanja danas pet milijuna djece pohađa školu. Također je izrazio optimizam u pogledu parlamentarnih izbora koji očekuju tu zemlju. Kazao je da će se birati 249 zastupnika za afganistanski parlament, a prema Ustavu u njemu mora biti 27 posto žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙