FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: obnovljen sudski postupak za ratni zločin u Borovu

VUKOVAR,30. ožujka(Hina) - Pred vijećem Županijskog suda u Vukovarukojim predsjeda sudac Ante Zeljko danas je započela obnovljena glavnarasprava u postupku protiv šestorice hrvatskih državljana srpskenacionalnosti, optuženih da su 1991. u Borovu nedaleko od Vukovarapočinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
VUKOVAR,30. ožujka(Hina) - Pred vijećem Županijskog suda u Vukovaru kojim predsjeda sudac Ante Zeljko danas je započela obnovljena glavna rasprava u postupku protiv šestorice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, optuženih da su 1991. u Borovu nedaleko od Vukovara počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Glavna rasprava u tom postupku, u kojemu je prvotno bilo optuženo osam osoba, završila je 13. srpnja 2004. Krivima su tada proglašena šestorica optuženika i osuđena su na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju 55 godina, dok su dvojica optuženika oslobođena krivnje.

Vrhovni sud RH, "zbog procesnog razloga", ukinuo je, međutim, presudu, a sudski postupak danas je obnovljen.

Glavnoj raspravi nazočni su bili optuženi Jovan Čurčić (1956.), Miloš Držajić (1969.) i Dušan Mišić (1964.) koji se od 13. ožujka 2003. nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, dok se Mladenu Maksimoviću (1968.), Draganu Saviću (1970.) i Jovici Vučenoviću (1959.) sudi u odsutnosti.

Sve ih se optužuje da su u razdoblju od 1. kolovoza do 13. rujna 1991. u Vatrogasnom domu i "stanici milicije" u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, mučili i zlostavljali zatočenike, uskraćivali im hranu i piće te ih tjerali na prisilan rad.

Tijekom glavne rasprave optuženi Jovan Čurčić, Miloš Držajić i Dušan Mišić izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Pred vijećem Županijskog suda zatim je kao svjedok saslušan Josip Gorup, koji je rekao kako je u Borovo Selo doveden kao zatočenik početkom rujna 1991. Kazao je kako je tijekom zatočeništva viđao optužene Jovana Čurčića i Miloša Držajića koji mu je, kako je rekao, prijetio da će mu odrezati uho.

Glavna rasprava nastavit će se 27. travnja saslušanjem novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙