FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lora: Rješenje o istrazi za zločin nad ratnim zarobljenicima

SPLIT,18. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u SplituNeven Cambi potvrdio je danas kako je donio rješenje o otvaranjuistrage nad bivšim vojnim policajcima osumnjičenima za ratni zločinnad ratnim zarobljenicima u Lori 1992.
SPLIT,18. ožujka 2005.(Hina) - Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi potvrdio je danas kako je donio rješenje o otvaranju istrage nad bivšim vojnim policajcima osumnjičenima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Lori 1992.

Rješenje je dostavljeno osumnjičenicima, odnosno njihovim braniteljima, koji imaju pravo na uložiti priziv u roku od osam dana, o čemu odlučuje Izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Za kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te za ratni zločin Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči petoricu od osmorice bivših vojnih policajaca već optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori u istom razdoblju. Trojica su od njih u pritvoru, i ispitani su u predistražnom postupku, dok su ostali u bijegu.

Ako Izvanraspravno vijeće u prizivnom postupku prihvati rješenje o početku istrage, sudac Cambi ispitat će navodne oštećenike i svjedoke, najprije one koji se nalaze u Hrvatskoj, a zatim će odlučiti kako će ispitati one koji žive u Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Postoji mogućnost da ih se ispita "zamolbenim putem" u državama u kojima su nastanjeni, kazao je sudac Cambi, no drži kako to ne bi bilo dobro rješenje, pa će "učiniti sve da budu ispitani u Splitu".

Zahtjev za pokretanjem istrage Državno je odvjetništvo podnijelo potkraj prošle godine zbog sumnje da su od ožujka do kolovoza 1992. zlostavljali 30-ak srpskih ratnih zarobljenika iz BiH, pripadnika paravojnih formacija i tzv. JNA, od kojih su trojica preminula, kako se sumnja, zbog mučenja u Vojnom istražnom centru Lori.

Terete se za kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su okrutno dovodili, držali i zlostavljali ratne zarobljenike, prisiljavali ih na blud, tukli ih nogama, šakama, gumenim i bejzbolskim palicama, mučili strujom, počinivši kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

U predistrazi su ispitani osumnjičenici Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić, koji su zanijekali navode iz istražnog zahtjeva. Osim njih osumnjičeni su i Tomislav Duić i Emilijo Bungur, koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Njih petorica, zajedno s još trojicom bivših pripadnika 72. bojne Vojne policije, optuženi su i za kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilima u gotovo istom razdoblju. U pritvoru je zbog toga i Davor Banić, koji nije obuhvaćen novim istražnim zahtjevom, kao ni Josip Bikić i Miljenko Bajić, koji su u bijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙