FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-slovenska komisija o cestovnom prijevozu tereta

ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Mješovita komisija za cestovni prometHrvatske i Slovenije na dvodnevnom će sastanku, koji je danas počeo utermama Moravci, razmatrati pitanja prijevoza putnika i tereta izmeđudviju država, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, prometa irazvitka.
ZAGREB, 30. ožujka 2005. (Hina) - Mješovita komisija za cestovni promet Hrvatske i Slovenije na dvodnevnom će sastanku, koji je danas počeo u termama Moravci, razmatrati pitanja prijevoza putnika i tereta između dviju država, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Od ovog sastanka hrvatska strana očekuje rješenje pitanja cestovnog prijevoza tereta iz Slovenije za treće države koji je hrvatskim prijevoznicima od 4. veljače onemogućen bez ikakve prethodne najave, iako imaju međunarodne (CEMT) ili slovenske dozvole na temelju kojih takve prijevoze obavljaju već niz godina.

Slovenska strana tada je uvela hrvatskim prijevoznicima obvezu plaćanja posebne carine na privremeni uvoz vozila prilikom ulaska u Sloveniju u prijevozu roba u države EU-a.

Kao odgovor na slovenski potez, Hrvatska je uvela protumjeru prema kojoj slovenski prijevoznici prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU mogu obavljati samo na temelju CEMT dozvola.

Hrvatska strana tražit će pojašnjenje razloga zabrane obavljanja prijevoza za treće zemlje koji je, prema slovenskom tumačenju, provedba Uredbe Europske komisije br. 245/93 (radi se o carinskom propisu). Hrvatska strana traži od slovenske da se pojasni razlog donošenja takvih mjera s obzirom da Hrvatska nema problema u korištenju dozvola za treće zemlje s drugim članicama Europske unije bez obzira je li riječ o novim ili starim članicama Unije (npr. Nizozemska, Belgija, Češka, Poljska, Francuska itd).

Hrvatska strana od sastanka očekuje rješenje pitanja korištenja dozvola za treće države na način da ih hrvatski i slovenski prijevoznici koriste na isti način, odnosno da budu izjednačeni u pravima, ističu iz Ministarstva. Kao što je poznato, zasad je pravo korištenja takvih dozvola za jedne i druge prijevoznike suspendirano.

Na dnevnom redu sastanka planirana je i razmjena podataka o prijevozu putnika i tereta između dvije države, kaže se u priopćenju.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙