FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Prvi sastanak Zajedničkogparlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, kojim jepokrenut novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskogparlamenta, počeo je u četvrtak u Saboru.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - Prvi sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije, kojim je pokrenut novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, počeo je u četvrtak u Saboru.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na početku sastanaka obratio se prigodnim slovom sudionicima prve sjednice Zajedničkog parlamentarnog odbora.

On je podsjetio da se ovaj prvi sastanak zajedničkog parlamentarnog odbora održava u vrijeme kada RH očekuje i formalno otpočinjanje pregovora s EU 17. ožujka.

"Kod ispunjavanja kriterija treba spomenuti da RH u ovom trenutku čini i poduzima sve kako bi ostvarila potpunu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i tako pokazala da je u svim naporima u potpunosti vjerodostojna", rekao je Šeks.

Prema njegovim riječima, početak rada ovog odbora ima veliko značenje kako za RH tako i za EU i zasigurno označava novi početak odnosa između Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora, ali i između EU-a i Hrvatske.

"Uvjereni smo da da će sve što činimo, kako bi ispunili sve kriterije za priključenje EU, biti prepoznato i nagrađeno otvaranjem pregovora sredinom ovog mjeseca", rekao je Šeks.

Zajednički parlamentarni odbor predstavlja novi oblik suradnje između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta, a utemeljen je slijedom odluke EP-a iz ožujka 2004. kojom su izabrani članovi u posebno izaslanstvo za odnose s RH i odluke Hrvatskog sabora od 15. listopada 2004.

Ovo je prvi izravni sastanak predstavnika dvaju parlamenta, budući da je suradnja koja datira još od 1992. dosad uvijek išla preko Odbora za jugoistočnu Europu čiji su članovi obilazili sve zemlje regije.

Na dvodnevnom sastanku u Zagrebu sudjeluje 12 zastupnika iz najvažnijih političkih grupacija zastupljenih u EP-u, a osim njih nazočan je i Austrijanac Johannes Swoboda, izvjestitelj EP-a za Hrvatsku, zatim Georges Santer u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a i David Daly, glavni operativac tijekom pregovora RH za članstvo u EU, koji predstavlja Europsku komisiju.

Dvjema sjednicama Zajedničkog odbora predsjeda predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i Mađar Pal Schmitt, predstavnik narodnjačke skupine u EP-u. Sastanku također nazoče državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević te glavni pregovarač RH u pristupnim pregovorima Vladimir Drobnjak.

Na kraju sastanka u petak očekuje se usvajanje zajedničke izjave i preporuka

u kojima će se ocijeniti politička i gospodarska situacija u Hrvatskoj, ali i to kako Hrvatska ispunjava posebne političke kriterije. Među tim kriterijima su, osim suradnje s Haškim sudom, i reforma pravosuđa, povratak izbjeglica i zaštita manjinskih prava te reforma medijskog zakonodavstva.

Europski članovi Zajedničkog odbora prošlog su tjedna održali pripremni sastanak na kojem se većina zastupnika založila za to da pregovori počnu 17. ožujka, ocjenivši da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve, uključujući i onaj o punoj suradnji s Haškim sudom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Hrvatski sabor očekuje da će na kraju dvodnevnog sastanka biti usvojena izjava u kojoj će biti izražena potpora Hrvatskoj za početak pregovora 17. ožujka, izjavio je u srijedu Jandroković na briefingu za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙