FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O problemu cestovnog prijevoza krajem ožujka u Sloveniji

OSIJEK,16. ožujka(Hina) - Hrvatska od sastanka mješovitog povjerenstvaza cestovni promet Slovenije i Hrvatske, koji će se održati 30. i 31.ožujka u Sloveniji, na Bledu ili u Kopru, očekuje rješavanje pitanjadozvola prijevoza za treće zemlje (CEMT-ova), izjavila jeglasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka MarinaHalužan na Hinin upit.
OSIJEK,16. ožujka(Hina) - Hrvatska od sastanka mješovitog povjerenstva za cestovni promet Slovenije i Hrvatske, koji će se održati 30. i 31. ožujka u Sloveniji, na Bledu ili u Kopru, očekuje rješavanje pitanja dozvola prijevoza za treće zemlje (CEMT-ova), izjavila je glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan na Hinin upit.

Podsjetila je i da je Europska unija preporučila dvjema državama da to pitanje riješe bilateralno te da Hrvatska želi da slovenski i hrvatski prijevoznici budu izjednačeni u pravima. Halužan naglašava i da Hrvatska nema problema sa drugim državama unutar EU s kojima razmjenjujemo CEMT-ove, njih 20-ak.

Sastanak će, kako se doznaje, voditi pomoćnici ministara za promet, s hrvatske strane Igor Maly, a sa slovenske Veljo Peternel.

Slovenski prijevoznici na temelju hrvatskih dozvola mogu obavljati prijevoz između RH i država koje nisu članice EU, dok prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU slovenski prijevoznici mogu obavljati samo na temelju CEMT dozvola (dozvola Europske konferencije ministara prometa). Sadržaj je to Upute oko korištenja hrvatskih dozvola za treće države razmijenjene s Republikom Slovenijom za 2005. godinu, koju Carinska uprava primjenjuje od 16. veljače kao odgovor na sličnu mjeru koju je uvela slovenska strana.

Gospodarsko-interesno udruženje Hrvatski cestovni prijevoznici (HCP) zatražilo je danas od hrvatske Vlade zadržavanje te protumjere, po kojoj slovenski prijevoznici prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države mogu obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije.

Predsjednik Uprave GIU HCP-a Marijan Banelli na konferenciji u Osijeku je ocijenio kako je riječ o borbi za tržište, kao posljedici liberalnih zakonskih propisa s kojima je Slovenija ušla u Europsku uniju, te se našla u nepovoljnijem položaju u odnosu na prijevoznike drugih članica Unije, koje su zaštitile svoja tržišta.

Cestovni prijevoznici, smatrajući da rezultati protumjere govore u korist hrvatskih prijevoznika, od Vlade traže ustrajavanje na toj odluci kojom su prijevoznici obje zemlje u istom položaju.

"Dajemo čvrstu potporu našem pregovaračkom timu, ali uz uvjet da se i dalje primjenjuje načelo 'mjera na mjeru', jer je naše legitimno pravo braniti se", kazao je Banelli.

Na upit je odgovorio da bi svako eventualno uvođenje dodatnih mjera sa slovenske strane moglo za posljedicu imati hrvatsku protumjeru, ocjenjujući "da je to onda stvarno rat", što nije u ničijem cilju.

Član Uprave HCP-a Zdravko Frleta kazao je kako se od pregovaračke skupine traži da za iduću godinu ukinu dozvole za treće zemlje sa Slovenijom, ocjenivši kako su u proteklom razdoblju slovenski prijevoznici iz Hrvatske izvezli u treće zemlje 3-4 puta više robe nego hrvatski prijevoznici iz Slovenije.

(Hina) xivuc/xnz ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙