FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi: dobro je odrediti rok gradovima i općinama

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Saborski klubovi i zastupnici dobrim su danasocijenili što se kroz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištuodređuje rok u kojem općine i gradovi moraju donijeti programeraspolaganja poljoprivrednim zemljištem.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Saborski klubovi i zastupnici dobrim su danas ocijenili što se kroz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu određuje rok u kojem općine i gradovi moraju donijeti programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Dobro je što im se za to daje rok od 60 dana, jer tako će se ubrzati proces raspolaganja zemljištem, ocijenio je Josip Đakić (Klub HDZ-a), navodeći da gotovo 200 gradova i općina nema takve programe.

Niko Rebić (HDZ) predlaže da se napravi i korak dalje, te da se smatra da je neki program dobio potrebnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ako se ono o njemu ne očituje u roku 30 dana.

Prijašnjih je godina, pojasnio je, bilo slučajeva da su neki programi suglasnost čekali i po godinu dana.

Zastupnici opetuju da poljoprivredno zemljište ne smije završiti u rukama stranaca, traže da se spriječi usitnjavanje parcela.

Kroz povijest, zemlju je nasljeđivao najstariji sin, podsjetio je Željko Kurtov (Klub HNS-a), bojeći se da bi se bez mijenjanja Zakona o nasljeđivanju, umjesto okrupnjavanja, parcele mogle usitniti.

Mato Arlović (Klub SDP-a) upozorio je na dvojbenost odredbe po kojoj općine i gradovi mogu ograničiti maksimalnu površinu koja se daje u zakup, tim više, pojašnjava, što se radi o zemljištu koje nije u njihovu, nego vlasništvu države.

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Vlada je poslala u hitnu proceduru, što znači da bi ih Hrvatski sabor mogao izglasovati do kraja 13. sjednice, odnosno ovaj tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙