FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: Hrvatskoj treba državna agro banka

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Hrvatskoj treba državna agro banka koja ćefinancirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, npr. kod kupovinezemljišta, istaknulo je danas više oporbenih klubova zastupnika usaborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Hrvatskoj treba državna agro banka koja će financirati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, npr. kod kupovine zemljišta, istaknulo je danas više oporbenih klubova zastupnika u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Izmjene, kroz koje Vlada želi ubrzati privatizaciju, odnosno prodaju, zakup i koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta, dobile su potporu klubova HSP-a, IDS-a i HSS-a koji vjeruju da će se tako napraviti pozitivni pomaci - okrupniti sitni posjedi, zaživjeti tržište poljoprivrednog zemljišta, smanjiti uvoz.

Lani je uvezeno hrane u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, uvozi se sve i svašta, od bumbara, preko sijena do slame i koštica, upozorio je Pero Kovačević (HSP).

Oporbenjaci tvrde kako se kroz izmjene na mala vrata omogućava prodaja zemlje strancima, pa Damir Kajin (IDS) poručuje da stranci, pogotovo preko tvrtki, ne smiju doći u priliku pokupovati zemlju.

Kajin upozorava i na opasnost urbanizacije poljoprivrednog zemljišta, traži da se ono, kad proces urbanizacije počne, vrati državi, a da se vlasnicima isplate ugovorene cijene.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Dragan Kovačević ističe kako je raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u velikoj mjeri postalo uskim grlom razvitka poljoprivrede.

Zakon se, kaže, mora promjeniti, jer u suprotnom u pitanje bi došli operativni programi, od programa podizanja trajnih nasada do programa za govedarstvo i svinjogojstvo.

Izokrenula se, dodaje, i dobra namjera Zakona iz 2001., da se odgovornost za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem spusti na općine i gradove, ta se tema koristi i u dnevnopolitičke svrhe.

Naveo je da je od 540 općina i gradova njih 340 Ministarstvu dostavilo programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, njih 136 nije uopće, a 64 općine i grada dostavile su dokaz da nemaju državne poljoprivredne zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙