FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mugabe samouvjeren, EU osuđuje izbore u Zmibabveu

BINDURA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Zimbabvea RobertMugabe izjavio je u utorak da se ne boji ovotjednih parlamentarnihizbora u svojoj zemlji, dok je Europska unija (EU) unaprijed ocijenilaizbore kao "lažirane".
BINDURA, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je u utorak da se ne boji ovotjednih parlamentarnih izbora u svojoj zemlji, dok je Europska unija (EU) unaprijed ocijenila izbore kao "lažirane".

Mugabe, pokušavajući uvjeriti svijet da je demokratizirao svoju vladavinu nakon krvoprolića i optužbi da je namjestio izbore 2000. i 2002. godine, ustvrdio je da će izbori biti pošteni i najavio da će njegova vladajuća stranka ZANU-PF ostvariti još bolji rezultat.

Za svog glavnog konkurenta, predsjednika Pokreta za demokratske promjene Morgana Tsvangiraia rekao je da je riječ o "debelom čovjeku bez soli u glavi" i marioneti bivše kolonijalne britanske vlasti.

Policija je uvela stroge mjere kako bi spriječila predizborno nasilje, no međunarodni promatrači morali su nekoliko puta intervenirati kako bi smirili napetosti. Oporba uz to optužuje ZANU-PF za krivotvorenje izbornih listića i ubojstvo jednog svog pristaše.

Dva dana uoči izbora, EU je ocijenila izbore kao "lažne" i najavila da će poduzeti određene korake protiv Zimbabvea.

"Čim se izbori održe, obećavam da će se Zimbabve naći na dnevnom redu idućeg sastanka Europskog vijeća", izjavio je zamjenik luksemburškog ministra vanjskih poslova Nicholas Schmidt.

Luksemburg trenutno predsjeda EU-om, koja je do lipnja uvela sankcije protiv Zimbabvea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙