FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi: Odgoda pregovora nije poraz Hrvatske

ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Većina saborskih klubova opetovala je danasžaljenje zbog odluke Vijeća ministara EU da odgodi pregovore sHrvatskom, no ističu kako to nije i konačni poraz Hrvatske, koja istimtempom mora nastaviti pripreme za ulazak.
ZAGREB,17. ožujka(Hina) - Većina saborskih klubova opetovala je danas žaljenje zbog odluke Vijeća ministara EU da odgodi pregovore s Hrvatskom, no ističu kako to nije i konačni poraz Hrvatske, koja istim tempom mora nastaviti pripreme za ulazak.

Izuzetak je Klub HSP-a, koji odgodu pregovora smatra porazom politike Sanaderove Vlade, te traži prijevremene izbore.

Vlada je, tvrde pravaši, sve karte položila na ulazak u EU i isticala kako tom putu nema alternative, krivo je procijenila težinu preostalog problema u suradnji s Haaškim sudom.

Procjenjuju stoga da bi, ne dođe li do pregovora do lipnja, Vlada trebala odstupiti, kako bi se proveli prijevremeni izbori.

Tu ocjenu, koju je u ime Kluba HSP-a iznio Miroslav Rožić, premijer Ivo Sanader nazvao je političkim pamfletom, na što je Rožić odgovorio da je riječ o političkoj ocjeni, a da se političkim pamfletom može nazvati Sanaderov govor na splitskoj Rivi 2001.

Rožićev je govor za domaću uporabu i na tragu moguće izolacije, tvrdi IDS-ovac Damir Kajin, ocjenjujući da "izolacionizam znači Balkan i ne može pasti na pamet nikom normalnom".

Dio klubova brine moguće jačanje euroskepticizma i desnog ekstremizma.

"Za Europu biti spreman ne znači i za dom biti spreman", kazao je Milorad Pupovac (SDSS), držeći da jačanju desnih snaga Vlada mora odgovoriti jačanjem demokratskoga, proeuropskoga hrvatskog patriotizma.

Samu odgodu ne doživljava dramatičnom, jer, kako je rekao, "ono što nismo uspjeli dobiti ujutro, za doručak, dobit ćemo, sigurno, do kraja dana, za večeru".

Da nema smisla dramatizirati odgodu, drži i Ivica Račan (SDP), kaže da je to prva lošija vijest iz EU, ali da nije katastrofalna.

Ako je EU pogriješila, a jest, mi ne bi smjeli pogriješiti u reakciji, naglasio je Račan, koji je zbog svojih odgovornih reakcija na odluke EU dobio pohvale i iz vladajućeg HDZ-a.

Vesna Pusić (HNS) odluku Bruxellesa drži hrvatskim neuspjehom.

To što smo dobili jučer je neuspjeh, moramo sebi priznati da se nalazimo u situaciji koja nije dobra, kaže Pusić i dodaje kako je za to što se dogodio odgovorna sadašnja, ali i prošla Vlada, jer je za njenog mandata general Gotovina pobjegao.

No i Sanaderova Vlada mora raditi na svojoj vjerodostojnosti, zbog retorike kojom su se vladajući služili dok su bili oporba, dodala je.

Premijer Sanader ne slaže se s ocjenom da se radi o neuspjehu.

Jučerašnji dan smatram, ne potpunim, ali djelomičnim uspjehom, izjavio je Sanader, koji odbacuje tvrdnju Pusićeve da će slijedeću ocjenu suradnje s Haaškim sudom Hrvatska čekati do lipnja i izvješća glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte.

Predsjedništvo EU, kaže, izvješće o suradnji može, ako hoće, zatražiti već idući tjedan.

"Ako je jednom tjedno mogla izvještavati Asselborna, Carla Del Ponte može to činiti i dalje", rekao je Sanader, dodavši da je i veliko pitanje hoće li se ubuduće ocjena del Ponte uzimati kao jedina, odnosno presudna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙