FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Namibijski predsjednik Nujoma odlazi nakon 15 godina vlasti

WINDHOEK, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Utemeljitelj i prvipredsjednik Namibije Sam Nujoma u ponedjeljak je napustio položajnakon 15 godina na vlasti, a naslijedio ga je Hifikepunye Pohamba,koji je najavio ubrzanje zemljišne reforme u toj dijamantima bogatojzemlji.
WINDHOEK, 21. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Utemeljitelj i prvi predsjednik Namibije Sam Nujoma u ponedjeljak je napustio položaj nakon 15 godina na vlasti, a naslijedio ga je Hifikepunye Pohamba, koji je najavio ubrzanje zemljišne reforme u toj dijamantima bogatoj zemlji.

Bivši vođa gerilaca koji je tu zemlju 1990. doveo do neovisnosti od južnoafričke republike, Nujoma je na svečanosti na stadionu u Windhoeku ispraćen ovacijama tisuća pristalica, koje nije omela ni vrlo snažna kiša.

"Duboko sam počašćen što sam mogao služiti kao predsjednik utemeljitelj Namibije", rekao je Nujoma, dodavši kako je pod njegovim vodstvom zemlja prerasla u čvrstu demokraciju.

Predajom dužnosti Nujoma je konačno prekinuo špekulacije o tome da će se kandidirati i četvrti puta i tako se svrstao u malobrojnu, ali sve veću skupinu afričkih državnika koji su sišli s vlasti s istekom mandata, poštujući tako vlastiti ustav.

No očekuje se da 75-godišnji Nujoma ostane politička snaga u Namibiji, a na čelu SWAPO-a ostat će najmanje još dvije godine.

Šest godina mlađi Pohamba je bivši ministar poljoprivrede i dugogodišnji dužnosnik SWAPO-a za kojega se očekuje da nastavi smjerom svojeg prethodnika i zadrži politiku koja je zemlji s 1,9 milijuna stanovnika osigurala političku i gospodarsku stabilnost na kojoj joj dobar dio Afrike samo može zavidjeti.

"Njegovat ću ostavštinu Sama Nujome promicanjem jedinstva, mira, sigurnosti, stabilnosti i napretka", izjavio je Pohamba nakon što je od dosadašnjeg predsjednika primio zastavu, ustav i državni pečat Namibije.

Svečanosti, koju je uveličao plotun iz 21 topa, nazočili su čelnici više afričkih zemalja, među kojima i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙