FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz obljetnice Josipa Jurja Strossmayera svečana sjednica HAZU

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom Hrvatske akademijeznanosti i umjetnosti 8. travnja obilježit će se 190. obljetnicarođenja i 100. obljetnica smrti biskupa i mecene Josipa JurjaStrossmayera, najavljeno je iz Akademije.
ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 8. travnja obilježit će se 190. obljetnica rođenja i 100. obljetnica smrti biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, najavljeno je iz Akademije.

Na svečanoj sjednici, posvećenoj utemeljitelju Akademije, pozdravnu riječ uputit će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a prigodnu riječ predsjednik Akademije akademik Milan Moguš.

Glumac Joško Ševo interpretirat će izvadak iz Strossmayerova govora na sjednici Hrvatskoga sabora 1861.

Đakovačko-srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer (1815.-1905.) službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora 1861. pokrenuo osnivanje Akademije, koja je utemeljena pet godina kasnije - 1866., nakon što je car Franjo Josip odobrio pravila o radu Akademije.

Strossmayer je na prijedlog bana Jelačića imenovan biskupom, a prigodom ustoličenja u Đakovu 1850. svoj program izrazio je riječima "Sve za vjeru i domovinu".

Nakon svečane sjednice otvorit će se izložba "Strossmayerova galerija 8. travnja 1905. - donacije umjetnina biskupa Josipa Jurja Strossmayera".

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 8. travnja navečer održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije kojim će ravnati maestro Pavle Dešpalj, a kao bariton nastupit će Siniša Hapač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙