FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 18. ožujka 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BARCELONA - Općina Barcelona pokrenula je veliko proljetno čišćenje svojih plaža na kojima je ljeti 2004., pokupljeno 10,5 milijuna opušaka. "Nicotina Beach", naslovio je katalonski dnevnik La Vanguardia fotografije dubinskog čišćenja pijeska u pripremi za ljetnu sezonu. Od lipnja do rujna 2004., 10,5 milijuna opušaka bilo je pobrano na plažama Barcelone, pokazala je studija Autonomnog sveučilišta u Barceloni. Prema toj studiji, 790.000 pušača pohodilo je prošlog ljeta te plaže i svaki je u pijesku ostavio prosječno 13,5 opušaka. Grad priprema snažnu kampanju protiv onečišćenja a uposlit će i 40 "čuvara okoliša" zaduženih disciplinirati kupače.

BERLIN - Najveći pojedinačni dobitnik na lotu u Njemačkoj nije imao vremena proslaviti svoj dobitak od 20,4 milijuna eura jer se žurio da ne zakasni na posao. Kad je taj 30-godišnji prodavač došao u poslovnicu lutrije u Muensteru uplatiti svoj uobičajen tjedni listić, rekli su mu da je njegov prošlotjedni listić, za koji je platio 12 eura, osvojio jack pot. Reakcija dobitnika zaprepastila je zaposlenika lutrije. "Kad smo mu rekli da je osvojio jack pot, rekao je da nema vremena za razgovor jer će, ukoliko zakasni na posao, imati problema sa šefom", rekao je glasnogovornik lutrije. Nakon toga sretnik je požurio na autobus. Nije poznato hoće li dobitnik i dalje raditi kao prodavač.

OSLO - Nagrada Abel, koju je utemeljila norveška vlada kao "Nobelovu nagradu za matematičare" dodijeljena je u četvrtak Amerikancu Peteru D. Laxu sa Newyorškog sveučilišta za njegove radove na području diferencijalnih jednadžbi. Porijeklom Mađar, Lax (78) je "jedan od najvećih istraživača čiste i primjenjene matematike našeg doba i jedan od utemeljitelja moderne informatičke matematike", ocijenio je žiri. Nagradu je utemeljila norveška vlada 2002. prigodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja velikog matematičara Nielsa Henrika Abela (1802.-1829).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙