FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muzej za umjetnost i obrt obilježava 125 godina postojanja

ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Muzej za umjetnost i obrt (MUO)obilježit će 125 godina postojanja velikom izložbom "Skriveno blagoMuzeja za umjetnost i obrt", na kojoj će biti predstavljeno više od300 reprezentativnih umjetnina koje se čuvaju u muzejskim depoima.
ZAGREB, 21. ožujka 2005. (Hina) - Muzej za umjetnost i obrt (MUO) obilježit će 125 godina postojanja velikom izložbom "Skriveno blago Muzeja za umjetnost i obrt", na kojoj će biti predstavljeno više od 300 reprezentativnih umjetnina koje se čuvaju u muzejskim depoima.

Uz najavljenu izložbu, muzejski jubilej bit će obilježen i drugim događanjima i izložbama kojima je cilj animirati i privući publiku u MUO kao mjesto žive slike o lijepoj strani života, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Jubilej MUO-a čestitala je i pomoćnica ministra kulture Branka Šulc koja je rekla kako je MUO prvi muzej koji je i projektiran upravo za muzejske potrebe te da stoga nosi odgovornost predstavljanja bogate kulturne baštine.

Istaknuvši kako su upravo izložbeni projekti zagrebačkih muzeja obilježili kulturne sezone grada, članica Gradskog poglavarstva zadužena za kulturu Andrea Zlatar drži MUO mjestom "nezaobilaznog dolaska i prolaska u Zagrebu".

Zagrebačka banka je generalni pokrovitelj 125. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt, pa je danas s tom bankom potpisan Ugovor o generalnom pokroviteljstvu programa obilježavanja 125. obljetnice MUO-a.

Gašparović je podsjetio da je od osnutka MUO-a 1880. održano više od 600 izložaba.

Današnji stalni postav, koji je peti od osnutka Muzeja, uključuje 3000 djela lijepih umjetnosti i umjetničkog obrta.

Od zbirke uzoraka MUO se pretvorio u Muzej čije su zbirke postale institucije same za sebe, ocijenio je Gašparević.

Najavio je da će u okviru međunarodne suradnje iduće godine u Pragu biti otvorena izložba "Secesija u Hrvatskoj", koju je u nas vidjelo više od 100.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙