FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD treba proširiti članstvo da bi ostao relevantan

TOKIO, 29. ožujka 2005. (Hina/AP) - Proširenje članstva Organizacije zagospodarsku suradnju i razvitak (OECD) od vitalnog je značaja kako bita skupina ostala forum za raspravu o globalnoj ekonomskoj politici,kazao je u utorak generalni tajnik OECD-a Donald Johnston.
TOKIO, 29. ožujka 2005. (Hina/AP) - Proširenje članstva Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) od vitalnog je značaja kako bi ta skupina ostala forum za raspravu o globalnoj ekonomskoj politici, kazao je u utorak generalni tajnik OECD-a Donald Johnston.

OECD, koji danas obuhvaća 30 država, povećao je od svog osnutka 1961. broj članica za 10. Šest članica pristupilo je organizaciji u razdoblju između 1994. i 2000. prateći proširenje Europske unije, ali OECD povremeno uključuje u svoje rasprave i do 70 država izvan okvira članstva.

"Po mome sudu ne možete pomoći upravljanju globalnim gospodarstvom ako isključite neke od najvećih gospodarstava poput Kine, Indije, Brazila i Rusije", izjavio je Johnston novinarima u Tokiju. "Mislim da bi trebalo biti više članica kako bi organizacija ostala relevantna, a mislim da to znači i mijenjanje metoda rada".

Prošle godine odbor OECD-a ispitao je izglede za povećanje organizacije te preporučio ograničavanje članstva na 40 do 45 država kako bi se moglo organizirati susrete. Skupina čija je misija poticanje trgovine i gospodarskog rasta, uglavnom odabire demokratske države s tržišnim gospodarstvom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙