FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

40 do 50 milijuna siromašne djece u bogatim zemaljama OECD-a

PARIZ, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Između 40 i 50 milijuna djeceodrasta u siromaštvu u 24 bogate zemlje OECD-a, prema izvješću koje jeu utorak objavila UN-ova agencija za djecu UNICEF, koja je pozvalavlade bogatih zemalja da se angažiraju kako bi se ublažio tajproblem.
PARIZ, 1. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Između 40 i 50 milijuna djece odrasta u siromaštvu u 24 bogate zemlje OECD-a, prema izvješću koje je u utorak objavila UN-ova agencija za djecu UNICEF, koja je pozvala vlade bogatih zemalja da se angažiraju kako bi se ublažio taj problem.

"Razmjer djece koja žive u siromaštvu povećao se u 17 zemalja od 24 članice Organizacije za gospodarsku suradnju razvoj (OECD) od početka 90. godina", navodi se u izvješću istraživačkog centra Innocenti u Firenci.

U izvješću se utvrđuje da je u "samo četiri zemlje (Australija, Norveška, Velika Britanija i Sjedinjene Države) zabilježen značajan pad siromaštva nakon tog datuma".

Ukupno "ti rezultati govore da između 40 i 50 milijuna djece odrasta u siromaštvu u najbogatijim zemljama svijeta".

Zemlje sjeverne Europe (Danska, Finska, Norveška i Švedska) imaju najmanje siromašne djece (5 posto).

Norveška je čak "jedina zemalja gdje se siromaštvo djece može nazvati 'vrlo slabo i u padu', naglašava dokument "Siromaštvo djece u bogatim zemljama - 2005".

Suprotno od toga Meksiko (27,7 posto) i Sjedinjene Države (21,9 posto) imaju najgore rezultate. U Italiji ih ima 16,6 posto, u Velikoj Britaniji 15,4 posto, a Francuska je sa 7,5 posto siromašne djece najbliža nordijskim zemljama.

Siromašno dijete živi u obitelji čiji su prihodi upola niži od prosječne plaće države, prema definiciji autora izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙