FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Altenburg: Hrvatska dobro napreduje prema NATO-u, ključno pitanje Gotovina

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a zapolitičke poslove i sigurnost Guenther Altenburg ocijenio je u srijeduu Zagrebu da je Hrvatska ostvarila impresivan napredak u provedbimnogih reformi i ispunjenju političkih kriterija za članstvo u NATO-u,no ključno pitanje je i dalje pitanje odbjeglog generala AnteGotovine, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnost Guenther Altenburg ocijenio je u srijedu u Zagrebu da je Hrvatska ostvarila impresivan napredak u provedbi mnogih reformi i ispunjenju političkih kriterija za članstvo u NATO-u, no ključno pitanje je i dalje pitanje odbjeglog generala Ante Gotovine, priopćila je Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

Altenburg je to izjavio na sastanku s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i voditeljem izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimirom Ćosićem.

Kako je priopćeno, Altenburg je konstatirao da Hrvatska vidno napreduje k punopravnom članstvu u NATO-u i da je posljednjih nekoliko godina ostvarila impresivan napredak u provedbi mnogih reformi, kao i ispunjenju političkih kriterija za članstvo.

Ipak, ključno pitanje čije rješavanje Savez što je moguće ranije očekuje je ono generala Gotovine. "U tome je odgovornost isključivo na Hrvatskoj", rekao je Altenburg.

Voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić istaknuo je da je Hrvatska apsolutno svjesna da je potpuno ispunjenje političkih kriterija uvjet bez kojega nije moguće očekivati prijem u euroatlantske asocijacije te da ulaže maksimalne napore kako bi riješila i to posljednje otvoreno pitanje u odnosima s Haškim sudom, navodi se u priopćenju.

Altenburg je napomenuo također da je Hrvatska dala vrijednu potporu operacijama NATO-a u BiH i na Kosovu, a NATO visoko cijeni i sudjelovanje hrvatskih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), nastavlja se u priopćenju.

Aktivno sudjelovanje Hrvatske u Akcijskom planu za članstvo (MAP) imat će i dalje potporu Saveza do konačnog završetka reformi i prijema u članstvo, kazao je Altenburg.

Govoreći o reformi Oružanih snaga RH, Altenburg je rekao da Hrvatskoj trebaju suvremene vojne snage u kojima bi posebnu ulogu imale manje i mobilnije postrojbe koje mogu sudjelovati u misijama NATO-a i koje se može aktivirati u kratkom vremenu.

Sve to, naglasio je, zahtijeva ulaganja u modernizaciju i infrastrukturu.

Altenburg je, prema priopćenju, istaknuo da je vidljiv znatan napredak u prihvaćanju NATO standarda u organizaciji kopnenih snaga, a daljnji naglasak treba staviti na uvođenje NATO standarda u zračne snage i mornaricu, u osiguranje kopnene i morske granice te reformu administracije.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković naglasio je da napori koje Hrvatska ulaže trebaju biti uvaženi u međunarodnoj zajednici, ne samo zbog Hrvatske, već i država u njezinom okruženju, odnosno stabilizacije i napretka čitave regije, navodi se u priopćenju.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnost Guenther Altenburg sastao se tijekom dana s ministrom obrane Berislavom Rončevićem i ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović. Razgovarao je i s premijerom Ivom Sanaderom, a primio ga je i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

U Hrvatskoj od ponedjeljka boravi izaslanstvo NATO-a PARP/MAP radi redovitog godišnjeg pregleda provedbe partnerskih ciljeva koje je Hrvatska preuzela. Na temelju nalaza NATO-ov tim izradit će izvješće za 3. hrvatski ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙