FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manje od trećine Hrvata misli da bi članstvo u EU bilo dobro za Hrvatsku

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Manje od trećine Hrvata smatra da bičlanstvo u EU bilo dobro za Hrvatsku, proizlazi iz u srijeduobjavljegno istraživanja koje je za Europsku komisiju provela agencijaPuls.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Manje od trećine Hrvata smatra da bi članstvo u EU bilo dobro za Hrvatsku, proizlazi iz u srijedu objavljegno istraživanja koje je za Europsku komisiju provela agencija Puls.

U okviru standardiziranog istraživanja Eurobarometar, koje dvaput godišnje izdaje Opća uprava za tisak Europske komisije, agencija Puls je u studenom prošle godine provela istraživanje na 1000 ispitanika u Hrvatskoj.

Istraživanje je istodobno provedeno u svih 25 zemalja članica te u četiri kandidatske zemlje.

Na pitanje da li bi članstvo Hrvatske u EU bilo dobro, 30 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, 24 posto ih misli da bi to bilo loše, 41 posto smatra da to ne bilo ni dobro ni loše, a 4 posto je odgovorilo da ne zna. Usporedbe radi, u 25 zemalja članica EU-a 56 posto ih smatra da je članstvo u Uniji dobro za njihovu zemlju, a 13 posto da je loše.

Nešto veći postotak smatra da bi ulazak u EU donio dobrobit Hrvatskoj (38 posto), ali isto tako je veći postotak onih misle da to ne bio slučaj (49 posto).

Glavne teme istraživanja su bile "klima mišljenja": trenutačno zadovoljstvo, očekivanja i zabrinutosti ispitanika, povjerenje u tijela i institucije Europske unije, pogledi na članstvo u EU, potpora Ustavu EU-a, potpora daljnjem širenju EU-a, procjena zajedničke vanjske i sigurnosne politike i procjena brzine izgradnje Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙