FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac: Referendumom Francuska preuzima dugu obvezu

TOKIO, 27. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac u nedjelju je u Tokiju rekao kako će ishod referenduma oeuropskom ustavu, koji će se održati 29. svibnja, "vrlo dubokoobvezati Francusku i Francuze u desetljećima koja dolaze".
TOKIO, 27. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac u nedjelju je u Tokiju rekao kako će ishod referenduma o europskom ustavu, koji će se održati 29. svibnja, "vrlo duboko obvezati Francusku i Francuze u desetljećima koja dolaze".

Chirac je zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem dramatičko istaknuo "kapitalnu važnost glasa Francuske i značenja koje može imati Francuska" prilikom donošenja odluke u EU.

"Iz tog ću razloga imati priliku Francuzima ukazati na krajnju ozbiljnost kojom treba razmisliti o tom pitanju koje će vrlo duboko obvezati Francusku i Francuze u desetljećima koja dolaze".

Na istoj je konferenciji Chirac rekao kako je "legitiman" zahtjev Kine za ukinućem embarga EU na prodaju oružja i da se time neće mijenjati "izvoz oružja ili osjetljivih tehnologija".

"Premijer (Koizumi) mi je izrazio zabrinutost i zatražio objašnjenja, pa sam mu rekao kako se odlukom EU neće mijenjati izvoz oružja ili osjetljivih tehnologija Kini, jer je to podložno pravilima i odredbama koje se ne mogu zaobići", rekao je Chirac.

"Ta odluka ni mijenja bit stvari. Riječ je o političkoj odluci", dodao je, podsjetivši kako je EU najavila ukinuće embarga, proglašenog nakon krvavih događanja na pekinškom trgu Tienanmen 1989., u prvoj polovici ove godine.

Japan se zajedno sa SAD protivi ukinuću embarga zbog straha da će se time u korist Kine narušiti ravnoteža snaga u regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙