FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac: EU i Rusija žele izgraditi "sudbinsku zajednicu"

PARIZ, 18. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija i Rusija želeunaprijediti suradnju i zajedno izgraditi "sudbinsku zajednicu", rekaoje u petak u Parizu francuski predsjednik Jacques Chirac.
PARIZ, 18. ožujka 2005. (Hina) - Europska unija i Rusija žele unaprijediti suradnju i zajedno izgraditi "sudbinsku zajednicu", rekao je u petak u Parizu francuski predsjednik Jacques Chirac.

Bliži odnosi između EU-a i Rusije, kazao je francuski predsjednik, osigurali bi "mir i ljudska prava na europskom kontinentu", prenosi dpa.

Chirac se obratio novinarima nakon povijesnog mini-summita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom.

Svrha sastanka, kazao je Chirac, bile su pripreme za summit EU-a i Rusije 10. svibnja u Moskvi.

Summit će imati za cilj jačanje suradnje u nizu područja, uključujući slobodno kretanje ljudi, zaštitu ljudskih prava te suradnju u obrazovanju, istraživanju i kulturi, rekao je.

Schroeder je ocijenio da se pred Europskom unijom i Rusijom nalaze dva velika izazova - globalizacija i međunarodna politika, s kojima se može suočiti samo "boljom suradnjom".

Četvorica čelnika objavila su stoga zajedničku izjavu u kojoj su pozvali Siriju da se povuče iz Libanona te izrazili nadu da će se libanonski izbori, planirani za ovo proljeće, održati kako je i predviđeno. Ruski predsjednik Vladimir Putin time je učinio značajnu gestu jer su Rusija i Sirija tradicionalni saveznici, a Moskva trenutačno s Damaskom pregovara o prodaji projektila zemlja-zrak.

Putin se trojici europskih čelnika pridružio i u još jednom osjetljivom pitanju - Iranu. "S europskim partnerima imamo velik stupanj suglasnosti oko Irana", rekao je. "Protivimo se proliferaciji nuklearnog oružja", naglasio je.

Ruska suradnja s iranskim vlastima, objasnio je, uvjetovana je transparentnom politikom Teherana, poštivanjem rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i odustajanjem od vojnih nuklearnih programa, prenosi France presse.

Chirac i Schroeder naglasili su također kako "ne postoje proturječja" između europskih napora glede iranskog nuklearnog programa i aktualne suradnje Moskve i Teherana. "Rusija isporučuje gorivo i ponovno ga preuzima. Gorivo se u Iranu ne prerađuje niti obogaćuje", objasnio je Schroeder.

Rusija i Iran nedavno su potpisali ugovor o isporuci nuklearnog goriva za nuklearnu elektranu u Bušeru, koja bi proraditi trebala krajem 2006.

Govoreći o borbi protiv terorizma, španjolski premijer Zapatero naglasio je kako je najbolji način za to snažna pravna država i međunarodna suradnja.

Putin je također iskoristio prigodu da ponovi potporu Moskve pravu Kine da preuzme nadzor nad Tajvanom, istaknuvši ipak kako je se to mora učiniti mirnim sredstvima.

Reagirajući na rezultate posljednjeg ispitivanja javnog mnijenja u Francuskoj koje je prvi put pokazalo da bi Francuzi na referendumu 29. svibnja mogli odbiti prvi europski ustav, francuski predsjednik je izrazio nadu da se to neće dogoditi. "Vjerujem da će se naši sugrađani izjasniti u smislu koji je u interesu Francuza, Europe, mira, stabilnosti, demokracije, gospodarskog razvoja i socijalnog napretka u svijetu sutrašnjice", rekao je Chirac.

Ispitivanje provedeno u petak pokazalo je, naime, da se 51 posto Francuza protivi Ustavu EU, a 49 posto ga podržava.

Još jedan cilj sastanka u Parizu, prema Putinovim riječima, bilo je i uključivanje Španjolske u francusko-njemačko-rusku osovinu, prenosi dpa. Zapatero je ocijenio da je "veća suradnja s Rusijom bolja za građane Europe i svijeta".

Chirac, Schroeder i Zapatero tijekom sastanka nisu kritizirali Putina zbog nekoliko osjetljivih pitanja, poput Čečenije i Ukrajine.

Zapatero je naglasio kako je njegova politika da se ne miješa u unutarnja pitanja druge zemlje. Schroeder je pak napomenuo da je stabilna Ukrajina u interesu i Europske unije i Rusije.

Nakon službenog dijela sastanka, četvorica čelnika na radnoj su večeri nastavila razgovore o situaciji u Ukrajini, na Kosovu, u Iranu i Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙