FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder i Chirac za veći gospodarski rast unutar EU

BERLIN, 7. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka i Francuska suglasne su osvim aktualnim političkim i gospodarskim pitanjima pri čemu seposebice naglašava suglasnost glede politike prema Bliskom istoku tepojačanoj orijentaciji na gospodarski rast unutar Europske unije,priopćeno je u ponedjeljak nakon razgovora njemačkog kancelaraGeraharda Schroedera i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca usklopu redovitih francusko - njemačkih konzultacija održanih uzapadnonjemačkom Blombergu.
BERLIN, 7. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka i Francuska suglasne su o svim aktualnim političkim i gospodarskim pitanjima pri čemu se posebice naglašava suglasnost glede politike prema Bliskom istoku te pojačanoj orijentaciji na gospodarski rast unutar Europske unije, priopćeno je u ponedjeljak nakon razgovora njemačkog kancelara Geraharda Schroedera i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u sklopu redovitih francusko - njemačkih konzultacija održanih u zapadnonjemačkom Blombergu.

Oba državnika su izrazila mišljenje da će predsjedajućem Europskog vijeća, luksemburškom premijeru Jean-Claudeu Junckeru uspjeti reforma koja će pridonijeti pojačanom gospodarskom rastu unutar Europske unije. Schroeder i Chirac suglasili su se i oko nužnosti reforme stabilizacijskog pakta pri čemu treba uzeti u obzir trenutačnu gospodarsku stagnaciju u euro zoni kao i nacionalne specifičnosti.

Francuski predsjednik je od Sirije zatražio potpuno povlačenje vojske i tajnih službi iz Libanona. Chirac je osim toga naglasio da će se njegova zemlja zajedno s Njemačkom i Velikom Britanijom zauzeti za to da Iran svoj neklearni program koristi isključivo u mirovne svrhe.

U zajedničkoj izjavi nakon susreta, u čijem radu su sudjelovali i ministri vanjskih poslova dviju zemalja, nije spomenuta Hrvatska te problematika vezana uz početak pregovora između Hrvatske i Europske unije iako je u najavi susreta bilo rečeno da će i to biti jedna od tema razgovora.

Susret je održan u rodnom mjestu kancelara Schroedera Blombergu, na sjeverozapadu Njemačke. Sljedeći redoviti francusko - njemački susret trebao bi se održati 26. travnja u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙