FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pozvala na jačanje gospodarstva u okviru revizije Lisabonske strategije

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Čelnici 25 zemalja članica EUzavršili su u srijedu dvodnevni proljetni summit u Bruxellesu pozivomna jačanje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta, priznajući danjihov pet godina stari gospodarski plan, tzv. Lisabonska strategija,nije uspio ispuniti željene ciljeve, javljaju svjetske agencije.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Čelnici 25 zemalja članica EU završili su u srijedu dvodnevni proljetni summit u Bruxellesu pozivom na jačanje gospodarstva i stvaranje novih radnih mjesta, priznajući da njihov pet godina stari gospodarski plan, tzv. Lisabonska strategija, nije uspio ispuniti željene ciljeve, javljaju svjetske agencije.

Šefovi država i vlada stoga su obećali hitnu akciju u cilju "refokusiranja prioriteta na polju rasta i zapošljavanja". Međutim, promjene trebaju biti uvođene postupno, kako bi se zadržao europski socijalni model, kaže se u završnom tekstu sastanka na vrhu.

Tema koja je dominirala summitom je prije svega odbacivanje liberalizacije uslužnog sektora, nakon što su se tome planu žestoko usprotivile Francuska i Njemačka.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder zabrinuti su da bi prekogranična liberalizacija tržišta usluga mogla dovesti do priljeva radne snage iz novih zemalja članica iz istočne Europe.

Chirac se usprotivio i načelu "zemlje podrijetla". "Načelo 'zemlje podrijetla' neprihvatljivo je", rekao je. Po tom načelu, svaka uslužna tvrtka mogla bi poslovati u svim zemljama članicama, pri čemu bi bila dužna poštovati samo zakone zemlje u kojoj je registrirana.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjedavajući Europskog vijeća, naglasio je da stare i nove zemlje članice EU nisu podijeljene "demarkacijskom linijom" oko pitanja liberalizacije tržišta usluga.

Osim tih tema, šefovi država i vlada bavili su se i izgradnjom prvog fuzijskog nuklearnog reaktora i emisijom stakleničkih plinova.

Europski čelnici izrazili su želju da se donese međunarodni sporazum kojim bi se izgradio prvi fuzijski nuklearni reaktor i to u Francuskoj, kaže se u dokumentu. Japan ustraje u svojoj namjeri da se takav reaktor izgradi na njegovu tlu.

U taj je projekt uključeno šest partnera - EU, Japan, Kina, SAD, Rusija i Južna Koreja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙