FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac i Kwasniewski za dobre odnose s Rusijom

ARRAS, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Francuski predsjednik JacquesChirac i njegov poljski kolega Aleksander Kwasniewski pozvali su uponedjeljak na uspostavu dobrih veza s Rusijom unatoč njezinu očitomskretanju prema autoritarizmu.
ARRAS, 28. veljače 2005. (Hina/dpa) - Francuski predsjednik Jacques Chirac i njegov poljski kolega Aleksander Kwasniewski pozvali su u ponedjeljak na uspostavu dobrih veza s Rusijom unatoč njezinu očitom skretanju prema autoritarizmu.

Uspostava dobrih veza s Moskvom "strateški je cilj svake poljske vlade i Europske unije u cjelini", rekao je Kwasniewski novinarima nakon prvog u povijesti bilateralnog summita između francuskih i poljskih vođa u Arrasu u sjevernoj Francuskoj.

Dodao je da se te veze moraju uspostaviti "bez skrivanja razlika u mišljenju i prešućivanja kritika".

Chirac je istaknuo: "Veze između Rusije i Europske unije temelj su geopolitičke ravnoteže u svijetu u budućnosti. Treba imati stanovitu predodžbu o tim vezama i lučiti bitno od nebitnog".

Francuski predsjednik vidi ujedinjenu Europu i Rusiju kao protutežu premoći SAD-a u svijetu i jačanju Kine.

Francusko-poljski susret na vrhu koji su predvodili Chirac i Kwasniewski bio je posvećen popuštanju napetosti u bilateralnim vezama nakon nesuglasica zbog rata u Iraku kojemu se Francuska usprotivila, a Poljska mu se priključila.

U gradu Arrasu i u okolici živi zajednica s približno 500.000 Poljaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙