FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić: Nikad se nemojte umoriti čineći dobro

ZAGREB, 26. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal JosipBozanić čestitao je Uskrs u subotu navečer putem elektroničkih medijagledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu, zaželjevši svimau noći vazmenog bdijenja mir i radost.
ZAGREB, 26. ožujka 2005. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Uskrs u subotu navečer putem elektroničkih medija gledateljima i slušateljima u domovini i inozemstvu, zaželjevši svima u noći vazmenog bdijenja mir i radost.

Kardinal Bozanić ističe kako se "naša vjera i nada temelje na prijelomnom događaju ljudske povijesti, uskrsnuću Isusa Krista.

Uskrsna nada ispunja snagom i udahnjuje novi život i onda kad čovjek izgubi svaki oslonac, kad se nađe na vjetrometini, shrvan iznevjerenim očekivanjima i slomljen razočaranjima i neuspjesima. Kršćanin je čovjek nade. Ta je nada zalog našeg trajnog povjerenja u dobro, u pobjedu dobra nad zlom. Ma kako vremena bila zla, ma kako okolnosti postale beznadne i nametale rješenja koja nisu u skladu s Božjom voljom i njegovim zapovijedima, kršćanin nikad ne odustaje od nade jer ona je bitno obilježje onih koji vjeruju u Krista", navodi nadbiskup Bozanić.

Dodaje kako uskrsna nada nije neko pasivno iščekivanje svijetle budućnosti koju će nam Bog prirediti u vječnosti. "Naprotiv, to je iznad svega aktivna nada koja potiče čovjeka da već na ovoj zemlji, osnažen Božjom milošću, stvara obrise kraljevstva Božjega, oplemenjuje odnose među ljudima i sve više uprisutnjuje logiku evanđelja koja se ogleda u ljubavi prema Bogu i bližnjem, promicanju mira i solidarnosti, te stalnom traženju istine i pravednosti. Aktivna uskrsna nada privodi nas same obraćenju, a svijet preobražava.

Kršćanska nada ispunja čovjeka mirom i spokojem koji samo Bog može dati. Čovjek ispunjen unutarnjim mirom smireno i staloženo prosuđuje životne prilike i hrabrim korakom kroči naprijed. Svjestan je svih poteškoća i križeva, ali nada hranjena vjerom ispunja ga snagom i životnim poletom koji ne gasne ni u najvećim iskušenjima", poručuje Bozanić.

"Kršćanska nada je blagoslov duše. Usrdno molim Gospodina da ovoga Uskrsa takne srce svakoga čovjeka u našoj domovini i ispuni ga tim blagoslovom. Poznato mi je koliki gube nadu u bolje sutra, opterećeni tolikim zbunjujućim i zabrinjavajućim događajima, tolikim besplodnim raspravama koje više zamagljuju nego što pomažu rasvjetljavanju i rješavanju životnih pitanja. Podjele i strančarenja stvaraju ozračje netrpeljivosti u kojem se sužava prostor za dijalog, za otvorenost prema drugome, ponestaje strpljivosti i milosrđa. Sve to dovodi do pomutnje u kojoj zrelo promišljanje gubi na snazi, te čovjek postaje lakim plijenom različitih manipulacija. Ljudi vjere nikad se ne mogu pomiriti s takvim ozračjem", kaže, uz ostalo, nadbiskup Bozanić.

"Braćo i sestre, Kristovi vjernici, pozvani smo mijenjati obličje ove naše hrvatske zemlje. Tamo gdje je zloća unosimo dobrotu, tamo gdje je zavladao očaj svjedočimo nadu, gdje je nesloga i svađa promičimo zajedništvo i govor razumijevanja, gdje je zavladao nemir donosimo mir. Nikad se nemojte umoriti čineći dobro, jer po tome se prepoznajemo kao Kristovi učenici", ističe kardinal.

"Povlašteni događaj u kojemu prepoznajemo Krista uskrsnuloga, osnažujemo svoju vjeru, svoje kršćansko zajedništvo i stalnu usmjerenost k dobru jest euharistija. U Godini smo euharistije o značenju koje nam je papa Ivan Pavao II. progovorio u svojoj pobudnici 'Ostani s nama Gospodine'", rekao je kardinal, dodavši kako "ovoga Uskrsa svima nama želi da obnovljenom vjerom neprestano susrećemo i prepoznajemo Krista u slavljenju euharistije, osobito nedjeljne, kako bi nam Kristova blizina bila snagom za svjedočenje kršćanskoga života".

Nadbiskup je u svojoj čestitki zaželio sretan Uskrs "svoj braći i sestrama Crkve zagrebačke kao i čitave Crkve u hrvatskom narodu, kako u domovini tako i u inozemstvu", te je uputio i čestitke "braći i sestrama, drugih kršćanskih crkava koji zajedno s nama ispovijedaju vjeru u Kristovo uskrsnuće", kao i svim "ljudima dobre volje, koji su neumorni u traženju Istine i koji svoj život ravnaju osluškujući glas savjesti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙