FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Radna skupina - izlazna strategija u slučaju Gotovina

BEČ, 25. ožujka 2005. (Hina) - Neke članice Europske unije su postupilevrlo lakomisleno u svezi sa sankcijama protiv Hrvatske jer su seoslanjale na tuđe procjene, tvrdi komentator Wolfgang Boehm uaustrijskom dnevniku Die Presse od petka.
BEČ, 25. ožujka 2005. (Hina) - Neke članice Europske unije su postupile vrlo lakomisleno u svezi sa sankcijama protiv Hrvatske jer su se oslanjale na tuđe procjene, tvrdi komentator Wolfgang Boehm u austrijskom dnevniku Die Presse od petka.

"Hrvatsku se dogodilo da je proglase nedostojnom za ulazak u EU. No to se nije dogodilo na osnovu procjene EU stručnjaka nego na osnovu procjena izvana" odnosno Carle del Ponte, podsjeća Boehm i napominje kako glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte slijedi svoje ciljeve te nije neutralna. Hrvatska je tako, smatra Boehm, postala taocem nedovršenog sučeljavanja sa ratnim zločinima u cijeloj regiji.

"To od vlada EU zemlja nije bilo previše pametno i previše pošteno posebice ako se uzme u obzir da se nedugo prije toga usprkos masovnim povredama ljudskih prava Turskoj mnogo više izašlo u susret", ocjenjuje se u komentaru. Takav odnos nije bio ni previše razborit jer mu je nedostajala izlazna strategija, no EU je ipak naknadno i na inicijativu Austrije osnovao radnu grupu koja će utvrditi da li i u kojoj mjeri Hrvatska surađuje s tribunalom, nastavlja komentator i ocjenjuje kako je "time, doduše kasno ali ipak jasno, dato do znanja da se Hrvatskoj pruža prilika da dokaže svoje poštenje". Ironija sudbine bi bila kada bi se ustanovilo da je general već davno nedostupan, zaključuje komentator.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙