FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

15 prijavljenih za "udruživanje u počinjenju kažnjiva djela"

SPLIT, 25. ožujka 2005.(Hina) - Odjel gospodarskog kriminalitetasplitsko-dalmatinske Policijske uprave u koordinaciji s USKOK-om iPoreznom upravom kazneno je prijavio 15 odgovornih osoba u sedamsplitskih tvrtaka zbog "udruživanja u počinjenju kažnjiva djela" kojimsu državni proračun i druge pravne i fizičke osobe oštetili zanajmanje 3,406.000 kuna.
SPLIT, 25. ožujka 2005.(Hina) - Odjel gospodarskog kriminaliteta splitsko-dalmatinske Policijske uprave u koordinaciji s USKOK-om i Poreznom upravom kazneno je prijavio 15 odgovornih osoba u sedam splitskih tvrtaka zbog "udruživanja u počinjenju kažnjiva djela" kojim su državni proračun i druge pravne i fizičke osobe oštetili za najmanje 3,406.000 kuna.

Policija je priopćila kako je ta skupina osumnjičena za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaju poreza i drugih davanja, prijevaru, zloporabu čeka i kreditne kartice, krivotvorenje službene isprave te za povrjedu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, u nakani da protupravno pribave nepripadnu znatnu imovinsku korist.

Zbog sumnje da je djelujući u sustavu skupine koja se udružila radi počinjenja kažnjivih djela u Istražni centar Županijskog suda u Splitu sprovedena je i I. L. (31), a J. R. (32), M. M. (26) i G. Š. (25) nedostupni su i za njima je raspisana potraga, izvijestila je policija.

Oni su kao vlasnici i direktori trgovačkih društava Skarabej, Čarobnjak, Maxilla, Max Plast, Kooperant, Sortitio-Auto i Mala, zajedno s još 11 prijavljenih osoba od siječnja 2001. do ožujka 2005. počinili više kažnjivih djela gospodarskog kriminala.

Kriminalističkom je obradbom utvrđeno da su kod Trgovačkog suda u Splitu i Ureda državne uprave registrirali veći broj tvrtaka u kojima su bili vlasnici, odgovorne osobe i zaposlenici kako bi iskoristili zakonsku mogućnost da trgovačka društva ostvaruju pravo na povrat PDV-a čim zaprime robu i račun od dostavljača, neovisno o tome što ta roba nije plaćena. Tvrtke su osnivali kako bi si međusobno ispostavljali fiktivne račune i koristili se krivotvorenim računima drugih tvrtaka bez stvarne dobave robe i pruženih usluga, prikazujući poslovanje na temelju čega stječu pravo na povrat poreza ili da se preko žiro-računa tih društava dalje transferira novac od povrata neosnovanog PDV-a i podiže gotovina.

I. L., J. R., M. M. i G. Š., među ostalim, također su u šest poslovnih banaka u Splitu zaključili ugovore o zajmu i za otvaranje tekućih računa ili su bili jamci pri podzinjaju tih zajmova, a u poslovnu dokumentaciju unosili su neistinite podatke o visini primanja i zaposlenju. Osim toga su od šest trgovačkih društava u Splitu preuzimali raznu robu za koju su izdavali naloge za koje su znali da zbog blokiranih računa ne mogu biti naplaćeni.

Petnaestero prijavljenih organiziralo se u skupinu s nakanom da zajednički djeluju i počine više kažnjivih djela za koja se po zakonu mogu izreći kazne zatvora od tri i više godina.

Istražni je sudac za sprovedenu I. L. odredio 48-satno zadržavanje u kojem će roku zamjenik ravnatelja USKOK-a podnijeti istražni zahtjev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙