FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić iznio obranu u slučaju "lažnog magisterija" - "to je politički progon"

SPLIT,25. ožujka 2005.(Hina) - Anto Đapić, optužen za kazneno djelopoticanja na zloporabu položaja i ovlasti u tzv. slučaju "lažnogmagisterija", danas je pred Općinskim sudom u Splitu iznio svojuobranu izjavivši kako se ne osjeća krivim te da je riječ o "političkomprogonu u koji se uključilo i Općinsko državno odvjetništvo".
SPLIT,25. ožujka 2005.(Hina) - Anto Đapić, optužen za kazneno djelo poticanja na zloporabu položaja i ovlasti u tzv. slučaju "lažnog magisterija", danas je pred Općinskim sudom u Splitu iznio svoju obranu izjavivši kako se ne osjeća krivim te da je riječ o "političkom progonu u koji se uključilo i Općinsko državno odvjetništvo".

Đapića, kojemu je prošloga tjedna ukinut imunitet saborskog zastupnika, i njegova mentora dr. Borisa Kandarea, koji se nije odazvao ni današnjoj raspravi, optužni akt tereti za zloporabu položaja i ovlasti te za poticanje na to kazneno djelo prilikom čega je Đapić stekao magisterij znanosti.

Kandare je, prema optužnici, kao izvanredni profesor na splitskom Pravnom fakultetu Đapiću u svibnju 1999. godine priskrbio akademski stupanj magistra znanosti, iako je njegov rad bio gotovo u cijelosti prepisan iz doktorske disertacije i drugih radova dr. Kandarea.

Odlukom fakultetskog vijeća od 23. prosinca 1999. Đapiću je oduzeta titula magistra.

Rekao je kako je poslijediplomski studij prava mora na Pravnom fakultetu u Splitu upisao 1993./94. godine. Ispite je polagao šest godina, zbog nedostatka vremena, a svih je osam ispita položio s prosječnom ocjenom 4,12. "Očito je iz toga da sam savladao materiju prava mora koja me zanimala osobno i politički", dodao je.

Dr. Kandarea za mentora mi je odredilo fakultetsko vijeće, rekao je Đapić, a nisam ga odabrao sam, kako su pisali mediji.

Kandare je nakon prvog čitanja za rad rekao da je dobar, no da bi ga trebalo nadopuniti njegovim prijašnjim radovima, kazao je Đapić.

"Nije istina da u popisu literature nisam naveo te radove dr. Kandarea, već sam ih naveo čak 17, što je i logično, jer svi ti radovi proizlaze iz doktorske disertacije napisane na više od tisuću stranica", poručio je Đapić.

Magistarski rad ocjenjivalo je fakultetsko vijeće, koje je i odredilo mentora, a koje se u šest navrata susretalo s mojim radom i nikada nije naišlo na neke probleme, rekao je Đapić.

"Problemi počinju kada su se u medijima pojavili napisi da sam plagirao magistarski rad i tada je krenula politička kampanja. Općinsko državno odvjetništvo nakon toga je postupilo po kaznenoj prijavi koju je podnijela politička opcija kojoj je na čelu Dobroslav Paraga", kazao je Đapić.Na pitanja tužiteljstva odbio je odgovarati.

Glavna rasprava nastavlja se 1. travnja.

Zastara za ovaj predmet nastupa 4. svibnja, a presuda bi, prema riječima suca Roberta Pešutića, trebala biti donesena ranije, no moglo bi se dogoditi da na dan zastare predmet još bude u žalbenom postupku.

Suđenje je počelo u listopadu 2002. i trajalo je sve do listopada 2004. Đapiću je saborskom odlukom bio ukinut imunitet zastupnika, no, kako su u međuvremenu bili izbori, Sabor je o tome morao ponovno donijeti odluku kako bi se glavna rasprava mogla nastaviti. To je i učinio, ali tek prošloga tjedna, iako je sudac Pešutić zahtjev uputio još potkraj prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙