FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Odluka Vijeća ministara EU nekorektna i neprihvatljiva

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Odluka Vijeća ministara Europskeunije o odgodi početka pristupnih pregovora s Hrvatskom je nekorektnai neprihvatljiva, jer nije utemeljena na objektivnoj istini ičinjenicama, ocijenio je danas na konferenciji za novinare predsjednikHrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Odluka Vijeća ministara Europske unije o odgodi početka pristupnih pregovora s Hrvatskom je nekorektna i neprihvatljiva, jer nije utemeljena na objektivnoj istini i činjenicama, ocijenio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić.

Smatra da Hrvatska treba izraziti nezadovoljstvo tom odlukom i zabrinutost radi politike nekih članica EU koje su se protivile početku pregovora vođene svojim uskim nacionalnim interesima. Izrazio je zahvalnost državama članicama tom odlukom i zabrinutost radi EU koje su čvrsto podupirale Hrvatsku u tom procesu, te istaknuo da Hrvatska treba nastaviti pripreme za početak pregovora i nastaviti započete reforme.

Ustvrdio je da za novonastala situaciju i vrlo težak položaj Hrvatske, iznimnu odgovornost snosi Vlada RH i to je njezin je najveći dosadašnji neuspjeh. Ne započnu li pregovori u lipnju trebalo bi raspisati prijevremene izbore, drži Đapić, jer je slijedeći mogući rok tek u listopadu, a to bi značilo a Vlada ne zna što joj je činiti. Hrvatskoj je potrebno jačanje suradnje s SAD-om i drugim članicama Vijeća sigurnosti UN te snažna diplomatska aktivnost u razrješenju slučaja Gotovina. Neophodna je i nova gospodarska politika i vizija razvoja gospodarstva, nasuprot nepovoljnom aranžmanu s MMF-om koji ne omogućava rješavanje hrvatskih gospodarsko-ekonomskih problema, smatraju u HSP-u.

Vladina cjelokupna politika temeljila se na brzom početku pregovora Hrvatske s EU, pri čemu je sustavno zanemarivala gospodarski razvoj, problem nezaposlenosti, poticanje proizvodnje, rekonstruiranje velikih javnih sustava, reformu zdravstva i pravosuđa.

Vlada je učinila niz pogrešnih poteza podcijenivši problem umirovljenog generala Ante Gotovine tretirajući suradnju s Haaškim tribunalom samo kao pravno pitanje, iako je to prvorazredno političko pitanje, prebacivši ga na Ministarstvo pravosuđa koje se pokazalo potpuno nesposobnim, drži Đapić.

Vlada nije poduzela konkretne mjere utemeljene na Statutu kako bi dokazala da tzv. brijunski transkripti nisu autentični i dopustila je Glavnoj haaškoj tužiteljici, a ne Sudu procjenjivati surađuje li Hrvatska potpuno s Tribunalom. Nadalje, Vlada je u ključnim trenucima lobiranja imala tri mjeseca ministra vanjskih poslova u ostavci, a izgubila je vjerodostojnost i pogrešno informirajući javnost da je datum o početku pregovora neuvjetovan, rekao je Đapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙