FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đapić: ne dogovorimo li danas sastav Nacionalnog odbora, HSP se povlači iz te priče

ZAGREB,2. ožujka(Hina) - Ne bude li Nacionalni odbora za praćenjepregovora oko ulaska Hrvatske u EU formiran danas, HSP će se povući izte priče, najavio je predsjednik stranke Anto Đapić na današnjojkonferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
ZAGREB,2. ožujka(Hina) - Ne bude li Nacionalni odbora za praćenje pregovora oko ulaska Hrvatske u EU formiran danas, HSP će se povući iz te priče, najavio je predsjednik stranke Anto Đapić na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Imam pametnijeg posla od ispijanja kava i glumljenja nacionalnog konsenzusa", kazao je Đapić, nezadovoljan odugovlačenjem s formiranjem Nacionalnog odbora.

Đapić je nezadovoljan i Vladinom strategijom približavanja EU, jer drži da je Vlada sve karte stavila na otkrivanje i uhićenje generala Ante Gotovine.

"Samo se pokušava naći Gotovinu, a ako ga se ne nađe, Vlada je, čini se, pomirena s činjenicom da pregovori o ulasku u EU neće početi", rekao je Đapić, ocjenjujući da bi Vlada, umjesto toga, suradnju s Haškim sudom s političke trebala vratiti na pravnu razinu.

Đapić smatra da Vlada nije smjela dopustiti da pojedine članice UN-a i Haško tužiteljstvo samostalno procjenjuju suradnju Hrvatske s Haagom. "Smatra li da Hrvatska ne surađuje, Tužiteljstvo ju mora prijaviti Sudu, koji jedini može ocijeniti kvalitetu suradnje", kazao je Đapić, te ocijenio da je Vlada, umjesto toga, dopustila da se pitanje suradnje svede isključivo na izručenje generala Gotovine.

"Vlada se sada mora moliti Bogu da se Gotovina pojavi i uvlačiti se Carli Del Ponte, koja je uzurpirala ovlasti Haškog suda i na falsificiranim dokumentima napravila optužnice protiv Hrvatske", ocijenio je Đapić.

Vladi je poručio kako mora jasno reći da Tužiteljstvo nije isto što i Sud, te da, ako to ne može učiniti, raspiše prijevremene izbore.

Ocijenio je i da bi Ministarstvo vanjskih poslova Beogradu trebalo uputiti prosvjednu notu zbog formiranja "skupštine republike srpske krajine u egzilu".

Taj potez Đapić smatra pokušajem oživljavanja Plana Z4 i povratka na 1995.

"Iako djeluje kao utopija, ta stvar nije bezopasna i, uz optužnicu protiv Gotovine, može imati veće reperkusije nego što se sada čini", smatra Đapić.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednika SDP-a Ivice Račana da njegova stranka na predstojećim lokalnim izborima neće koalirati s HSP-om, te da postoji opasnost novog skretanja HSP-a na ekstremnu desnicu, Đapić je Račanu poručio da se "brine za reformu vlastite stranke".

Ustvrdio je da su upravo dužnosnici SDP-a ovih dana tražili pregovore s HSP-om, kako bi dobili jamstva o poslijeizbornoj suradnji u pojedinim sredinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙