FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split-ponovno odgođena glavna rasprava u slučaju "lažnog magisterija"

SPLIT,8. ožujka 2005.(Hina) - Glavna rasprava pred Općinskim sudom uSplitu protiv Ante Đapića i prof. Borisa Kandere, koje Općinskodržavno odvjetništvo tereti za "lažni magisterij", nije održana jerokrivljenom Đapiću, koji se odazvao pozivu na današnju raspravu, jošnije skinut imunitet saborskog zastupnika.
SPLIT,8. ožujka 2005.(Hina) - Glavna rasprava pred Općinskim sudom u Splitu protiv Ante Đapića i prof. Borisa Kandere, koje Općinsko državno odvjetništvo tereti za "lažni magisterij", nije održana jer okrivljenom Đapiću, koji se odazvao pozivu na današnju raspravu, još nije skinut imunitet saborskog zastupnika.

Zastara za ovaj predmet nastupa 4. svibnja, ali je predsjedatelj Sudskog vijeća sudac Robert Pešutić, premda je raspravu ponovno morao odgoditi, rekao kako "za to nema opasnosti jer će, ako Sabor skine Đapićev imunitet na vrijeme, presudu donijeti u roku od najviše deset dana, odnosno najkasnije do kraja ovoga mjeseca".

Naime, kako je sucu usmeno priopćeno iz Sabora, odluka o skidanju imuniteta bit će donesena vjerojatno do kraja ovoga tjedna, jer je mandatno-imunitetno povjerenstvo prijedlog odluke već uputilo na raspravu.

Okrivljenima se na teret stavlja da je prof. Kandare kao mentor, na Đapićev nagovor, omogućio Đapiću da nezasluženo dobije zvanje magistra pravnih znanosti na splitskom Pravnom fakultetu. Kandare je, prema optužnici, samostalno dao pozitivnu ocjenu o Đapićevu magistarskom radu "Pravna sredstva protiv arbitražnih odluka", zaobišavši ostale članove fakultetskog povjerenstva. Rad je, navodi državno odvjetništvo, gotovo u potpunosti prepisan iz radova i doktorske disertacije dr. Kandare.

Rad je proglašen autentičnim i Đapić je njegovom obranom stekao zvanje magistra, no, Vijeće Pravnog fakulteta naslov mu je naknadno oduzelo.

Okrivljeni Ante Đapić, koji se do sada odazvao na pet od devet sazvanih ročišta, pristupio je i za danas zakazanoj raspravi, dok se prof. Kandare, koji nije bio nazočan niti jednom, ponovno opravdao bolešću.

Sudac Pešutić rekao je, međutim, kako odluku može donijeti i bez njihove nazočnosti, budući da su ispitani u istrazi. Sud još treba ispitati samo članicu povjerenstva za magistarske radove Pravnog fakulteta u Splitu prof. Vesnu Barić - Punda.

Svi pismeni dokazi relevantni u ovom postupku, magistarski rad i doktorska disertacija prof. Kandare, prikupljeni su u spisu i sud na temelju njih može donijeti kvalitetnu odluku, poručio je sudac Pešutić.

Suđenje je počelo u listopadu 2002. i sve do listopada 2004. Đapiću je, saborskom odlukom, bio ukinut imunitet zastupnika, no, kako su u međuvremenu bili izbori, Sabor o tome mora ponovno odlučiti kako bi se glavna rasprava mogla nastaviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙