FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud traži da i redoviti sudovi sankcioniraju preduga suđenja

ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je usvojioizvješće Hrvatskom saboru u kojem, među ostalim, ističe kako bi ozaštiti prava na suđenje u razumnom roku Ustavni sud trebao odlučivatitek nakon što se iscrpe sva sredstva zaštite pred ostalim nadležnimsudovima.
ZAGREB, 24. veljače 2005. (Hina) - Ustavni sud danas je usvojio izvješće Hrvatskom saboru u kojem, među ostalim, ističe kako bi o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Ustavni sud trebao odlučivati tek nakon što se iscrpe sva sredstva zaštite pred ostalim nadležnim sudovima.

Ustavna tužba trenutno je jedini način zaštite prava na suđenje u razumom roku, a od svih ustavnosudskih predmeta najbrže raste broj onih u kojima se građani žale na preduga suđenja. Kako očekuju da će i dalje rasti broj takvih tužbi, ustavni suci ističu da bi one mogle ugroziti mogućnost Ustavnog suda da rješava slučajeve koji su im u temeljnoj nadležnosti.

Stoga su Sabor izvijestili kako bi preduga suđenja morali sankcionirati redoviti i specijalizirani sudovi, dok bi Ustavni sud trebao ostati nadležan za odlučivanje tek nakon što se iskoriste sva sredstva zaštite pred nadležnim sudovima.

Dodaju i da bi se postupak zaštite prava na suđenje u razumnom roku trebalo urediti Zakonom o sudovima, kao i da bi zbog uređivanja učinkovitog sustava zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom trebalo izmijeniti ili donijeti novi zakon o Ustavnom sudu.

Sabor su upozorili i na zakonsku obvezu Vrhovnog suda da kao najviši sud treba osiguravati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnosti građana. Takav zaključak Ustavni sud je donio zbog nekoliko slučajeva u kojima su stranke protiv odluka županijskih sudova neposredno podnosile ustavne tužbe jer Vrhovni sud prema odredbama Zakona o parničnom postupku ne odlučuje o sporovima male vrijednosti - do pet tisuća kuna.

Kao primjer su naveli različite sudske odluke u tužbama zbog neisplaćivanja božićnica i dara za djecu 2000. temeljem Koletivnog ugovora za javne službenike i namještenike. Nakon različitih odluka pojedinih županijskih sudova, Vrhovni sud nije mogao uskladiti sudsku praksu jer je riječ o postupcima vrijednosti manje od pet tisuća kuna, upozoravaju ustavni suci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙