FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepotpuni podaci o lokalnim izborima

SKOPJE, , 14. ožujka 2005. (Hina) - Lokalni izbori u Makedonijiodržani 13. ožujka, u većini gradova i općina nisu dali pobjednike paće se drugi krug izbora održati za dva tjedna.
SKOPJE, , 14. ožujka 2005. (Hina) - Lokalni izbori u Makedoniji održani 13. ožujka, u većini gradova i općina nisu dali pobjednike pa će se drugi krug izbora održati za dva tjedna.

Prema prvim nepotpunim podacima, koje je Državna izborna komisija objavila u ponedjeljak u 15 sati, vladajuća koalicija makedonskih stranaka- Socijaldemokratski savez i Liberalno- demokratska partija, osvojila je deset gradonačelničkih mjesta, od 85. Oporbena koalicija VMRO-DPMNE (Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo), uz potporu koalicije još četiriju oporbenih stranaka, osvojila je jedno mjesto gradonačelnika.

Od albanskih stranaka, Demokratska unija za integraciju, koja je članica vladajuće koalicije na državnoj razini, osvojila je četiri grada, a oporbena koalicija Demokratske partije Albanaca i Partija za demokratski prosperitet samo jedan.

Državna izborna komisija tvrdi da još nema rezultate izbora za gradonačelnika Skopja, iako je pobjedu u prvom krugu već u nedjelju navečer proglasio neovisni kandidat, poslovni čovjek Trifun Kostovski, kandidat udružene oporbe. Vladajuća koalicija, čiji je kandidat sadašnji gradonačelnik Risto Penov, u ponedjeljak je priopćila da Kostovski nema dovoljan broj glasova za pobjedu, tako da će pobjednika odrediti drugi krug izbora.

Stožer Trifuna Kostovskog osumnjičio je Državnu izbornu komisiju za pokušaj izborne prijevare, zbog neobjavljivanja rezultata glasovanja u Skopju.

MUP je priopćio da su na dan izbora njegovi pripadnici intervenirali u 20 slučajeva manjih incidenata i nepravilnosti, kao što je tučnjava na biračkim mjestima.

U ime promatrača Vijeća Europe i OESS-a, Julian Peel Yatcs je na konferenciji za novinare u ponedjeljak ocijenio da su izbori protekli regularno u najvećem dijelu zemlje, no da je ozbiljnih nepravilnosti bilo u određenom broju općina. Spomenuo je slučajeve uskraćivanja prava glasa jednom dijelu birača, onemogućavanja tajnosti glasovanja, zatim skupno glasovanje kao i nepravilnosti pri prebrojavanju glasova. Ove primjedbe odnose se, kako je rekao, prvenstveno na više seoskih općina s albanskim stanovništvom kao i na jednu romsku općinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙