FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skeniranje pokazalo da Tutankamon nije ubijen

KAIRO, 8. ožujka 2005. (Hina) - Trodimenzionalna rendgenska snimkaTutankamonove mumije nije pružila dokaz za teoriju da je taj egipatskifaraon ubijen, a nije ni riješila trotisućljetnu tajnu njegove smrti.
KAIRO, 8. ožujka 2005. (Hina) - Trodimenzionalna rendgenska snimka Tutankamonove mumije nije pružila dokaz za teoriju da je taj egipatski faraon ubijen, a nije ni riješila trotisućljetnu tajnu njegove smrti.

Egipatsko vrhovno vijeće za starine izdalo je u utorak priopćenje, javlja dpa, prema kojemu su rezultati CAT skeniranja pokazali da "nema dokaza da je mladi vladar ubijen".

Neki znanstvenici koji su snimali mumiju kažu da je Tutankamon možda umro od inficirane rane na bedru, ali drugi u to sumnjaju i kažu kako su mu tu ranu možda poslije nanijeli arheolozi, kaže se u izvještaju objavljenom u utorak.

Kako bilo, piše Reuters, vođa ekipe znanstvenika misli da bi taj slučaj sada trebalo zatvoriti i ne uznemiravati više grob faraona koji je umro 1352. godine prije Krista u dobi od 19 godina.

Na temelju njegove dobi i činjenice da je živio u povijesno i religijski turbulentna vremena, neki su povjesničari nagađali da je mladi faraon ubijen.

Znanstvenici nisu pronašli nikakav dokaz da je Tutankamon dobio udarac u potiljak i kažu da je "izuzetno malo vjerojatno da je doživio nesreću u kojoj je ranjen u prsa".

Fraktura lijeve bedrene kosti ostavlja mogućnost da je "neposredno prije smrti imao težak lom noge". "No sama ta ozljeda nije mogla biti izravan uzrok smrti", kaže se u priopćenju.

Znanstvenici su početkom siječnja skenirali Tutankamonovu mumiju i snimili 1700 trodimenzionalnih slika. Bilo je to prvo skeniranje jedne definitivno identificirane kraljevske mumije iz drevnoga Egipta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙